Читај ми!

Саши Радојчићу награда Ленкин прстен

У Србобрану се већ осам година додељује награда Ленкин прстен за најбољу љубавну песму на српском језику објављену у једногодишњој српској књижевној продукцији, између два београдска сајма књига. Овогодишње признање припало је песнику из Сомбора Саши Радојчићу.

Песник Саша Радојчић Ленкин прстен добио је за љубавну песму "На острвима блаженим", штампаној у Летопису Матице Српске у априлу ове године.

"Поезију је, генерално, тешко писати, не само песме које имају тематику љубави. Тешко ју је писати због тога што ви никада не знате коме се обраћате. Тешко је писати зато што поезија у нашем животу нема више онај значај какав је некад имала. Али, упркос свему томе, поезија се и даље пише", каже Радојчић.

Радојчић припада средњој генерацији српског песништва, афирмисан је и као књижевни критичар, а до сада је објавио пет поетских збирки и исто толико књига есеја и критика.

"Ова песма афирмише породичну атмосферу, једну врсту интиме коју лирски субјекат негује са вољеним бићем, а то није нека драга коју посматра џентлмен са 100 метара удаљености, већ драга са којом се дели свакодневни живот", каже Драгана Белеслијин, чланица жирија.

Добитник Ленкиног прстена долази из Сомбора, где је део свог живота провео и песник Лаза Костић који је био заљубљен у Ленку Дунђерски, младу и богату лепотицу из Србобрана.

Чари лепе варошанке Ленке инспирисале су Лазу Костића да напише култну песму Санта Марија делла Салуте. Песма и прерана смрт девојке створили су мит о неоствареној љубави.

У знак сећања на Ленку Дунђерски Дом Културе Србобран већ осам година додељује ову награду.

Директорка Дома културе Србобран Елизабета Мавренски каже да ова манифестација промовише љубавну поезију и поставља Србобран на туристичку карту Србије.

"Сваке следеће манифестације очекујемо да ће Србобран посетити што више туриста и да ће упознати наш град", додаје она.

Скупштина општине Србобран и Секретаријат за културу Аутономне покрајине Војводине помогли су ову манифестацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару