Најмодернија технологија за прераду бакра

У новој топионици и фабрици сумпорне киселине у Бору примењиваће се најмодернија технологија за прераду бакра, флеш смелтинг, која се показала као најчистији и најекономичнији начин прераде. РТБ Бор посетили су представници највећег европског произвођача бакра, топионице немачке компаније Аурубис у Бугарској.

У новој топионици Рударско-топионичарског басена Бор биће примењена најмодернија технологија за прераду бакра - флеш смелтинг финске производње.

Представници највећег европског произвођача бакра, компаније Аурубис из Немачке, Топионица у Бугарској, посетили су Рударско-топионичарки басен Бор и обишли градилишта нове топионице и фабрике сумпорне киселине.

У новој топионици у Бору биће примењена технологија флеш смелтинг какву користи Топионица у Бугарској,  надомак Софије, у којој се годишње прерађује милион тона бакра, јер се показала као најчистији и најекономичнији начин прераде, истакао је Димо Кирилов, директор Аурубиса у Бугарској:

"Види се већ да је технологија која је изабрана одлична. Стручњаци РТБ-а Бор направили су веома добар избор, а најупечатљивија је брзина којом се пројекат изводи. Сматрам да ће се овом технологијом, када постројења буду пуштена у рад, екологија у региону достићи висок ниво и да ће околина бити знатно чистија."

Посета бугарских стручњака много значи борским топионичарима јер, како кажу, могу да им помогну и дају драгоцене савете. Генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски, каже да је то и један од циљева посете колега из бугарске Топионице:

"На наш позив, дошли су да виде у којој  смо фази и како напредује пројекат флеш смелтинг топионице и нове фабрике киселине, да виде и оцене какви су нам кадровски потенцијали и да виде себе у свему овоме - где могу помоћи како бисмо што пре, након завршетка постројења, односно пројекта, кренули што безболније."

Знање о преради бакра стручњака у Аурубису драгоцено је за РТБ и  при увођењу нове технологије и при оспособљавању радника.

rts.bor@rts.rs
+381 30 423 653

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару