Кућа ни на небу ни на земљи

Лесковчанин Димитрије Здравковић очекује да ће 5. децембра коначно добити одлуку да ли је плац, који је купио пре 30 година и на њему саградио кућу, његов или није.

Када је пре 27 година купио њиву и саградио кућу у лесковачком насељу Славко Златановић, Димитрије Здравковић није ни слутио да ће га после скоро три деценије, како каже, нелогична судска одлука довести до апсурдне ситуације.

"Ја и моја стара мајка водом се снабдевамо једино с чесме", каже Здравковић. "Двадесет пет година сам користио чесму на свом имању и сада је, одједном, она с друге стране жице."

Док његов комшија Божидар Стојановић, који је Димитрију помагао када је правио кућу, каже да му није јасно како је могуће да се међа овако лако помера на његову штету, иако има потребну валидну документацију.

Да уопште има проблем Димитрије Здравковић је схватио када је 2006. године ушао у поступак легализације куће и имања. Пошто је судским путем од наследника добио решење да је власник њиве, на којој је направио кућу са копијом плана, где су нацртане граничне линије, у катастру сазнаје да не може њиву да упише на своје име, јер је део парцеле под судским спором.

У међувремену, комшиница која ради у Аустрији продаје суседну парцелу и тужи Здравковића за заузеће. Основни суд у Лесковцу доноси пресуду у којем налаже да Димитрије Здравковић треба не само да помери ограду него и да комшијама плати по 52 хиљаде динара. Дакла он се нигде не води да је власник, а мора да плати трошкове. Да апсурд буде већи у катастру је кућа уцртана на његово име, али не и њива, а он је све ово време редовно плаћао порез.

"Моја кућа је ни на небу ни на земљи. Не знам шта више да кажем и ком да се жалим. Ипак верујем да је правда достижна", каже Димитрије.

У писаној изјави из катастра у Лесковцу стоји да се упис у катастар непокретности може извршити уколико се достави исправа у којој ће подаци бити у складу са подацима из важећих евиденција и у складу са одредбама Закона о државном премеру и катастру. С друге стране, Апелациони суд у Нишу поништио је првостпену пресуду лесковачког Основог суда. У кратком саопштењу из Суда стоји да се у овом предмету законито поступа и да је 5. децембра заказано рочиште на лицу места са вештаком геометром.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару