Читај ми!

Нова запошљавања

Општина Медвеђа основала је предузеће "Јабланица еко" за производњу пелета у ком ће до почетка наредне године посао добити 40 радника. У халу пропалог предузећа "Термовент" већ је инсталиран део опреме коју су обезбедили донатори из Словеније.

Више од пет година Радован Дедовић као радник обезбеђења гледао је како пропада фабрика у Медвеђи чији је власник пре стечаја био београдски Термовент. Данас са великим задовољством обилази обновљену фабричку халу у којој ће ускоро почети производња пелета.

"Ова фабричка хала је била потпуно руинирана. Пропао кров влага и вода на све стране. Било је тужно гледати га сваки дана. Сада сам изузетно задовољан јер је општина обновила халу и скинула катанац са једне фабрике", каже Радован Дедовић.

Када су пре неколико година кренули у реализацију пројекта чији је циљ обнова производње у напуштеној фабрици у локалној самоуправи су знали шта тачно желе. Сада су постали прва општина у Србији која ће бити стопроценти власник деоничарског друштва са органиченом одговорношћу. Фабрика је већ уписана у АПР опрема из Словеније је стигла и до краја године биће монтирана.

" Овде ће бити упослено најмање 40 младих људи из Медвеђе који ће, захваљујући овом послу, остати у нашој варошици са својим породицама што је највећа добит за нас", каже председник општине Слободан Драшковић и додаје да је општина спремна за јавно приватно партнерство и да даје прави пример другим локланим самоуправама у Србији.

У фабрици "Јабланица еко" производиће се једна тона пелета на сат. Потражња за овим производом је велика, а већ се јављају и заинтересовани купци из земаља Европске уније.

"Наша општина је веома богата шумама, а већ имамо заинтересоване купце из Италије и Словеније", каже директор предузећа "Јабланица еко" Марко Стојановић.

Вредност целог пројекта је око милион евра. Осим општине Медвеђа, која је уложила највише средстава, значајну подршку пружили су и донатори из Словеније.

Производња пелета у фабрици "Јабланица еко" кренуће средином јануара. Са овим производним погоном са рудником Леце са турстичким центром Сијарињска бања и са већ извесном изградњом затвора у Медвеђи ова варошица на југу Србије решиће у потпуности проблем незапослености.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару