Монтажни објекти у Долини спортова остају?

Инспектори Одсека за урбанизам, стамбено комуналне-послове и заштиту животне средине општине Рашка привремено су одустали од уклањања монтажних објеката у Долини спортова на Копаонику који су у власништву Јавног предузећа Скијалишта Србије.

Решење којим се наређује уклањање продајних места Скијалишта, ски-сервиса и бифеа, на локацији где се током зиме монтира клизалиште, насловљено је на НН лице, а не на власника објеката Јавно предузеће Скијалишта Србије.

Уклањање је наложено након вишемесечне преписке са председником Општине Рашка после које није постигнут договор.

Без присуства полиције у јутарњим часовима, инспектори нису желели да улазе у конфликт са двадесетак радника Скијалишта који су стајали на спорној локацији.

"Ми смо проценили да је ситуација таква да нећемо да направимо сукоб. Заказује се нови термин за извршење или ће можда бити постигнут неки договор и нађе заједничко решење", каже Љубиша Радивојевић, грађевински инспектор.

У Скијалишту Србије тврде да је одлука незаконита и да су ови објекти у процесу легализације. Да је много објеката у самом туристичком центру и викенд насељу нелегално и да се закон селективно примењује.

Да општина Рашка није надлежна у овом случају, већ Министарство, јер је 2010. године ово Јавно предузеће платило порез у износу од 25 милиона динара за пренос апсолутних права на парцеле на којима се налазе објекти предвиђени за рушење.

"Ми смо се обраћали представницима општине Рашка, да приликом израде плана и пројекта монтажних објеката у туристичком центру Копаоник услише наше молбе и убаце у тај план клизалиште и наше продајно место. Међутим то није урађено", каже Предраг Милановић, руководилац Ски-центра Копаоник.

Спасоје Андрић, начелник Општинске управе Рашка тврди да то није тачно.

"Општина Рашка је донела програм у којем је активно учествовало ЈП Скијалишта Србије, као један од субјеката који се налази на Копаонику. Општина је донела програм привремених објеката и у складу са тим програмом, тамо где је то дозвољено, привременим објектима ће, уз одговарајућу документацију, бити издата одобрења", каже Андрић.

Интересантно је да се на уклањању монтажних објеката инсистира неколико недеља уочи почетка зимске сезоне и постављања клизалишта. Да подсетимо, прошла сезона била је најуспешнија у протеклих десет година.

Скијалишта годишње на име такси, накнада и пореза на имовину, општини Рашка плаћају око 14 милиона динара. Само из ове општине код њих стално или повремено ради 120 радника.

Уколико се договор не постигне и објекти буду срушени, Скијалишта Србије ће надокнаду за причињену штету тражити на суду.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару