Читај ми!

Чудесни цвет симбол примирја

Цвет веома ретке биљке Ramonda nathaliae постао је симбол Дана примирија у Првом светском рату, који смо обележили јуче, а који је државни празник код нас од прошле године. Биљка је названа по краљици Наталији Обреновић, а у Србији њена станишта су у оклини Ниша и на Шар-планини.

Нежноплави цвет очарао је далеке 1884. године др Саву Петровића, дворског лекара краља Милана, који је, са супругом краљицом Наталијом, често боравио у Нишу, тадашњој другој престоници Србије. 

Доктор Петровић, који је волео ботанику, нишку рамонду је најпре назвао Ramonda nissana, а касније, очаран лепотом краљице Наталије, и Ramonda nathaliae.

"Оно што ову биљку чини другачијом јесте њено стање привидног одсуства живота које настаје када нема довољно адекватних услова. У овом случају реч је о недостатку влажности станишта због чега је ова биљка смањила своје метаболичке способности", каже Драгана Недељковић из Завода за заштиту природе Србије одељења у Нишу.

Рамонде наталије, осим у кречњачцима у околини Ниша, има и на Сувој планини и Шари, а пошто је ендемит централног Балкана, и у клисурама десних притока Вардара, на Кајмакчалану, као и у северној Грчкој.

Као симбол примирја, цвет биљке комбинован је на амблему са лентом албанске споменице.

"Овај цвет је представљао Васкрс, симбол српске државе после Првог светског рата, а ова лента највеће страдање српског народа током овог рата, а то је повлачење преко Албаније", каже Предраг Нешовић историчар.

Рамонду сербику, биљку са светлијим цветићима, пронашао је на Ртњу, а потом и код Ниша 1874. године Јосиф Панчић.

Српски феникс, како ове биљке често називају у стручној литератури, преживеле су последње ледено доба.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару