Фестивал без превода

Под слоганом "Шта ће сутра бити с нама?" синоћ је почео Југословенски позоришни фестивал у Ужицу. Прва од шест такмичарских представа била је "Кухиња" Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке.

Бањалучко народно позориште отворило 18. Југословенски позоришни фестивал у Ужицу, првом од шест такмичарских представа које су, по оцени селектора хрватског критичара Бојана Муњина, протекле сезоне најбоља позоришна остварења у региону.

Комад "Кухиња", дело аустријског драмског писца Петера Хандкеа и истакнутог редитеља Младена Материца, у извођењу Народног позоришта Републике Српске, прва је такмичарска представа, коју је видела публика овог, по речима глумца и дугогодишњег пријатеља Фестивала Бранка Цвејића, друштвено и историјски неопходног фестивала у Ужицу.

"Глумци ће доћи, донети своје улоге, а ви одлучите хоћете ли се препустити игри. Ослободите се "Фарми" и "Великог брата" и учествујте у доживљају који је само овде и само сада", каже Бранко Цвејић.

Управо такав нови и другачији доживљај, са мало речи, пуно глуме и музике, представом "Кухиња" на сцену овдашњег театра, донео је ансамбл бањалучког позоришта.

"Једна обична, али на необичан начин представа која сабира све интимне и породичне и тако нама препознатљиве ствари које се дешавају у кухињи", каже Сандра Љубојевић,г лумица Народног позоришта РС.

Њихов, пре свега кроз радњу а не речи, пронађен позоришни израз и приступање животу и стварности, препознала је и овдашња публика.

Вечерас на овдашњу сцену стиже босанско позориште из Зенице са представом "Гребање или како се убила моја бака", а потом "Чаробњак" сомборског позоришта, "Злочин и казна" загребачког драмског казалишта "Гавела", "Очеви су градили" црногорског позоришта и "Ревизор" Атељеа 212.

Последњег фестивалског дана, у част добитника неког од девет престижних, позоришних награда Ардалиона, биће изведена представа "Свети Георгије убива аждаху" Атељеа 212.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару