Читај ми!

Прекид блокаде за исплату минималаца

Уколико би им била исплаћена минимална месечна зарада уместо плата које нису добили девет месеци, радници "Аутосаобраћаја" спремни да одблокирају пругу и магистрални пут Крагујевац-Краљево, преноси "Танјуг".

Радници "Аутосаобраћаја" који 22. дан држе у блокади пругу и магистрални пут Крагујевац-Краљево спремни су, како је рекла председница синдиката, да одблокирају те саобраћајнице уколико би им била исплаћена минимална месечна зарада уместо плата које нису добили девет месеци.

"О том предлогу мејлом смо обавестили кабинет првог потпредседника владе Србије Александра Вучића и чекамо одговор", рекла је Танјугу председница Слободног синдиката у "Аутосаобраћају" Сузана Марковић.

Марковићева је додала да је таква одлука донета после каменовања аутобуса на блокади пруге и пута, доласка једног грађанина са моторном тестером, али и, како је рекла, због претњи које радници на блокади добијају.

Радници "Аутосаобраћаја" су 16. октобра потпуно обуставили рад и блокирали главну аутобуску станицу, а шест дана касније и пругу и пут, тражећи реализацију социјалног програма за око 250 од укупно 480 радника, исплату девет плата, оверу здравствених књижица, утврђивање одговорности за пропадање тог предузећа.

Од 24. октобра инспектори привредног криминала Полицијске управе у Крагујевцу проверавају пословање "Аутосаобраћаја", а 1. новембра градско веће Крагујевца доноси одлуку да локална самоуправа уступи 24,02 одсто акција Републици, како би се створиле могућности за реализацију социјалног програма, будући да држава постаје већински власник у том предузећу.

Због блокаде магистралног пута на излазу из Крагујевца и Краљева саобраћај је усмерен алтернативним правцем кроз околна насеља, због чега је отежан свакодневни живот мештана тих насеља.

Тражећи да радници одблокирају магистрални пут, мештани Малих Пчелица од 3. новембра онемогућавају да кроз њихово насеље пролазе камионим, шлепери и аутобуси на међуградским линијама.

Због блокаде саобраћајница трпи домаћа привреда, па тако три седмице Фијатов аутомобил "500Л" произведен у Крагујевцу и намењен извозу транспортује се до Бара преко Београда, односно трасом дужом око 200 километара, док грађани који аутобусима негде путују или треба да прођу кроз Крагујевац, морају да иду заобилазним путем, преко Кнића, села Баре и горњомилановачког пута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару