Зелена енергија за Шапчане

Шабац припрема пројекте за коришћење био-масе као енергента, урађена је студија оправданости њеног коришћења у систему даљинског грејања, а после посете Баварској све је ближе примени зелене енерије и у граду и у селима.

Фарма породице Милутиновић површине 12 хектара има систем правилног управљања отпадом. Око 150 грла произведе 3,5 хиљаде тона стајњака годишње, који се након зрења  избацује на њиве.

Сакупљени био-гас могао би да произведе 500 киловата струје, али би у то требало уложити милион евра, што је, за овакву фарму, кажу, много новца.

"У неком тренутку то ће бити неминовност, јер тај био-гас у атмосфери прави штету и он би морао да буде искоришћен", каже Драгољуб Паја Милутиновић, власник фарме. "Те активности су на нивоу Министарства пољопривреде и ми ћемо морати да се ослонимо на њих."

Коришћење био-масе као енергента тема је и Студије оправданости за систем даљинског грејања у Шапцу која је показала да би 40 одсто енергије могло да се уштеди и тако смање трошкови топлане и цена грејања.

"Студија је показала како реконструисати стамбени фонд, у ком правцу треба ићи, како реконструисати систем грејања да бисмо направили уштедуи колико треба времена да то све санирамо", каже Слободан Јеротић, саветник градоначелника за Пројекат.

До фебруара биће завршена и Студија коју финансира Еврпска банака која ће показати количину и врсте биомасе коју шабачки крај поседује и одредити локацију за котларницу.

Градоначелник Шапца Милош Милошевић каже да очекује да ће 2015. и 2016.  године почети реализација пројекта који ће донети развој делатности која се тиче сакупљања и сагоревања био-масе у оваквим котловима и корист од нижих цена грејања и топле воде.

Пет до седам милиона евра биће обезбеђено од кредита Европске банке за обнову и развој, а Шапчани очекују да се исплати за шест до 12 година.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару