Читај ми!

Маскаре: мирис Троморавља

Варваринци воле да кажу да у њиховом крају на плодној моравској земљи могу да успевају и банане. Мештани Маскарa нису желели да експериментишу, већ су природна богатства овог краја, свој труд и рад преточили у раскошну лепоту ружа.

Традиција узгајања ружа у Маскару преноси се већ генерацијама, а породица Јовановић је једна од оних који се тиме најдуже баве. Тренутно на имању имају више од сто хиљада ружа, од тога 6.000 стаблашица о којима брине нежнији пол.

"Тридесет пет година сам овде. Затекла сам руже. Муж, свекар и свекрва су се бавили том производњом", каже Драгица Јовановић.

Део производње се извози у Русију, мада много мање него раније. И произвођача је мање. Некада је руже узгајала свака друга кућа у селу, а данас тек двадесетак.

Славољуб Јовановић каже да је на то утицала криза, али сматра да су криви и произвођачи који се лако предају:

"Због овог посла, до сада сам прешао аутом око 5 милиона километара и више од 40 година провео на Каленића пијаци. Велики улог, велики труд и рад, а најискреније, има и добити."

У Маскару су написане многе песме о ружама и Морави. Певао их је, између осталих, и глумац Јован Јанићијевић, познатији као Бурдуш, који је ту рођен. Маскаре је овековечено у серијама и филмовима, а најатрактивније сцене снимане су на висећем мосту преко Западне Мораве, једином у том крају.

"То је био најпречи пут до воза", каже Радомир Стојановић, "тако да је ово била главна саобраћајница за пешаке и бициклисте до Сталаћа, и даље у свет."

У близини моста је средњовековни град са кулом Тодора од Сталаћа, а низводно остаци бедема, рановизантијског утврђења из 6. века.

"Најзначајније откриће је тробродна базилика импресивних димензија, 23 метра по дужини и ширини", наводи Мартин Бугар, археолог. "Она говори о значају тадашње војне постаје, да истакне хришћанство као једину праву веру у временима када је лавина надолазећег варварства претила царству."

На овом налазишту које је стотинак метара удаљено од места где се Западна и Јужна Морава спајају у Велику, нађени су остаци цивилизација из 4. миленијума пре нове ере.

Троморавље је одувек пружало добре услове за живот, и у тешким временима, али је заузврат  тражило труд и посвећеност житеља.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару