Читај ми!

Сликарство мрља, празнине и пуноће

У Крагујевачкој галерији " Рима", представљена је изложба слика Радомира Дамњановића Дамњана. Уметник, коме припада значајно место у сликарству двадестог века, добитник је бројних награда и један од ретких, чија се дела чувају у домаћим и светским музејима.

На путу од Мостара и Беогрда до Милана, у сталном тражењу хармоније у хаосу, настало је сликарство мрља, празнине и пуноће. Тако је италијански критичар Томазо Трини, назвао дела Радомира Дамњановића.

Крагујевчанима су представљена 23 рада.

Поводом последње Дамњанове самосталне изложбе у Галерији "Federico Bianchi Contemporary Art" у Милану за  његове радове, употребљен је појам ‘сликање сликарства', што значи, да се основни смисао ових слика састоји у поступку њиховог настанка.

Сам аутор каже, да је то враћање слици у њеном изворном облику.

"Цео овај процес у мом опусу је напор да се на неки начин слика обнови, да јој се дао облик аутентичне суштине. Ово је непоновљиво сликарство, различито од данашњих трендова, не подилази никоме", каже Дамњановић.

У галерији Рима, дела настала у претходне три године сажимају сва уметникова раздобља. И постављају питање, јесу ли то пуне или празне слике, исте или потпуно различите?

Јерко Денегри, историчар уметности каже да су истовремено и једно и друго.

"Дамњан се бави сликом у њеном примарном стадијуму у којем је она пре свега осталог "равна површина прекривена бојом по неком одређеном реду". Посебност ових слика састоји у поступку њиховог настанка", каже Денегри.

Дамњановићев опус, који траје већ 50 година, мења се и тече. Од фазе пејзажа, мртвих природа, апстракције, до перформанса, телесног сликарства, савремених медија до новог изазова и израза.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару