Читај ми!

Народни музеј у сеоској школи

Ученике и мештане Тураковца, села у којем културног догађаја није било скоро две деценије, одушевила је поставка старих фотографија лесковачког Народног музеја. Организовањем Изложбе у основној школи, наставник историје желео је да ђацима на занимљив начин приближи прошлост и културу.

Уместо у учионици занимљив час историје у холу. Са зидова Народног музеја изложба старих фотографија о Лесковцу и његовим људима преселила се на неколико дана у Основну школу "Ћура Јакшић" у селу Турековцу код Лесковца.

"Ми немамо често прилику да идемо у музеј и да посећујемо овакве изложбе зато ми се свиђа изложба", каже једна ученица 8.разреда. Друга девојчица додаје да на овај начин могу много да науче о историји Лесковца.

Дом културе  у селу скоро две деценије стоји урушен. За посету установама културе у граду немају времена, па је због тога ова изложба право освежење и за родитеље, и мештане Тураковца.

"Не кријем одушевљење. Овај гест много значи и деци, за њихово образовање", каже Татјана Стојилковић, мештанка.

После ослобођења од Турака до краја Другог светског рата на фотографијама је приказан живот Лесковца - свакодневни, кафански, културни, друштвени, политички.

"На овој изложби има и есклузивних фотографија попут оне о посети краља Александра Карађорђевића на освећењу Саборне цркве у Лесковцу", каже Мира Ниношевић, аутор изложбе.

То се не учи на часовима, а жеља наставника историје Милоша Пешића је да деца пре свега добро упознају своју околину,њену прошлост којом каже могу да се поносе.

"Желео сам да изађем из оквира и онога што нуди основни наставни програм. Желим да изађем из једноличности и стереотипа и да деци историја буде занимљивија", каже Милош Пешић, наставник историје.

Музеј у походе сеоским школама. Идеја једног наставника, можда ће, како кажу, постати пракса.

"Ја се надам да ће постати пракса. Радимо на томе, јер је веома важно да се деци приближе музеј, историја, култура. Ово је један од начина за њихову едукацију", каже директор Народног музеја Јовица Ранђеловић.

Пуни утисака о Царичином граду, Народном музеју, о овој изложби. Ученици се већ радују и најављеној посети прве гајтанаре на Балкану, музеја у селу Штројковцу код Вучја.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару