Читај ми!

Бициклистичком стазом у Европу

Завршена је друга фаза пројекта изградње бициклистичке трасе од Сегедина до Новог Кнежевца, у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Предвиђена вредност пројекта, са трећом фазом, је око три милиона евра.

У првој фази која је реализована у октобру прошле године изграђена је бициклистичка стаза од Сегедина до Тисасигета у Мађарској и траса од 7,5 километара кроз Нови Кнежевац.

Деца, која су се тада провозала бициклима кроз Нови Кнежавац, рекла су да им се стаза свиђа и да се на њој осећају безбедније.

Пре неколико дана, у другој фази, завршено је 1.700 метара бициклистичке стазе до граничног прелаза кроз Ђалу и четири километра са мађарске стране, од Тисасигета до границе.

Ференц Ференци, градоначелник Тисасигета, подсетио је да су становници околних насеља дуго чекали изградњу бициклистичке стазе до границе са Србијом.

"Ово је за нас био велики залогај, али уз помоћ партнера из пројекта остварили смо циљ",  каже градоначелник.

Предраг Берић, члан ОВ Нови Кнежавац, нагласио је да се изграђеном стазом физички спајају Србија и Република Мађарска, симболизују међуљудски односи и једно модерно уређење две државе карактеристично за 21. век.

Наставник Золтан Тенк из Тисасигета је заљубљеник у бициклизам и обећава да ће водити децу све до Кањиже.

"Са пролећем на овој стази отвориће нам се свет, а пошто је ово најздравији спорт надам се да ће бициклисти сада лакше прелазити са једне на другу страну, зближавати се и уживати у туристичким лепотама двеју држава", додаје наставник Тенк.

Трећа, завршна, фаза пројекта предвиђа повезивање Новог Кнежевца и Ђале, што би заокружило пројекат бициклистичке стазе од Сегедина до Новог Кнежевца, а најављује се и потписивање уговора за 60 нових пројеката у програму прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару