Читај ми!

Нова шанса за развој Трговишта

У пољопривреди и производњи здраве хране у општини Трговиште виде своју развојну шансу, јер општина има незагађену животну средину и довољно воде. Средствима Европске Уније изграђено је постројење за пречишћавање отпадних вода и подељено више од 35 хиљада садница воћа пољопривредницима.

Стар воћњак већ има Чеда Поповић, планирао је да га подмлади новим садницама. Сада је добио 825 садница јабуке, шљиве и вишње.

"Воће тражи искуство, лагерисање, резање, припреуа за добар род, заштиту, окопавање", каже Чеда Поповић, село Козји До.

Подели садница претходила је вишемесечна обука, а пољопривредницима је препоручено да, осим система за наводњавање, уложе и у противградну заштиту.

Већина пољопривредника нема довољно новца да обезбеди савремене системе одржавања воћњака, систем за наводњавање "кап по кап" и противградну заштиту. Али су природни услови у Трговишту и околини веома добри, брдско-планински је предео и воде има у изобиљу.

"Парцеле су ми добре, имам стајињак добар, прегорели, ђубриво вештачко добро ћу да обрадим", каже Стојадин Стошић из села Козји До.

"Да имамо за себе, а ако може да се прода, ће продамо, ако има тржиште", каже Драгица Томић  из Трговишта.

За следећу годину, у локалној самоуправи планирају да поред поделе садница и подизања нових воћњака, уложе и у прераду воћа.

"Отварање хладњача где би могло да се складишти воће које буде произведено, а нормално један део би ишао тако, а други у прерађивачке капацитете, што значи да би разни производи од воћа могли да се произведу", каже председник општине Трговиште Ненад Крстић.

Улагање у заштиту животне средине и производњу здраве хране у Трговишту, потврђено је и отварањем постојења за пречишћавање отпадних вода, у које је уложено 257 хиљада евра.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару