Читај ми!

Апел за очување тврђаве на Црном врху

Тврђава на Црном врху, која се налази на свега 12 километара од Пирота, на Старој планини, последњих година убрзано пропада. Стручњаци упозоравају да јој прети урушавање. Група ентузијаста упутила је јавни апел за заштиту и очување тврђаве.

Када је екипа ТВ центра РТС-а у Пироту, пре осам година, први пут снимила тврђаву на Црном врху, била је оштећена само на једном месту. Данас је ово оштећење двоструко веће, а појавило се и десетак нових.

Стручњаци упозоравају да уколико се не предузму хитне мере заштите, Србија може остати без једног од најрепрезентативнијих објеката војног градитељства с краја 19. века.

"Окапнице са тврђаве су у последњих неколико година пале, па сада влага и ерозија убрзавају њено пропадање. Уколико и даље остане овако незаштићена, постоји опасност да падне свод, али кад падне свод, онда ће њена реконструкција бити много скупља и много тежа. Ово је прилика да се скрене пажња јавности на овај историјски споменик", каже Дејан Ћирић, историчар.

Тврђава на Црном врху је изузетан пример српске војне фортификацијске архитектуре. Саграђена је 1892. године, о чему сведочи натпис изнад улазних врата. Грађена је кулучким радом мештана Југоисточне Србије. Занимљиво је да никада није искоришћена за ратовање.

О њеној импозантности довољно говори податак да су зидови, од клесаних камених блокова, дебели 160 центиметара. Иако се налази на свега 12 километара од Пирота, на самом улазу у парк природе Стара планина, тврђаву ретко посећују туристи.

"Један од основних проблема је веома лош пут који води до тврђаве. Он уствари готово да и не постоји. Оно што ће у наредном периоду урадити Туристичка организација Пирота, да би се промовисала ова тврђава, јесте да ћемо ми завршити саобраћајно туристичку сигнализацију и поставити табле са основним информацијама", каже директор туристичке организације Пирота Братислав Златков.

У Заводу за заштиту споменика културе у Нишу сматрају да тврђава на Црном врху заслужује да буде заштићена, међутим процедура није покренута, јер нема довољно средстава. Она је тренутно, објашњавају у Заводу, у статусу такозване "претходне заштите", односно обухваћена је просторним плановима.

Таква "заштита" , како кажу, очигледно није довољна да би се очувао овај вредни културно- историјски споменик.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару