Читај ми!

Фабрика пиротехнике у Коцељеви

У Посавотамнави у Коцељеви почела је градња фабрике пиротехнике која је највећа страна инвестиција у тој општини у последње време. Словеначки инвеститор у изградњу ће уложити 2,5 милона евра. Фабрика ће, како најављују, бити завршена половином маја наредне године и упослиће у првој фази 150, а са проширењем производње и 250 радника.

Сва забавна пиротехничка средства, прскалице, ватромети, разноразне мини ракете и бројна друга пиротехника, која се најчешће користи за новогодишња и друга славља, која су се до сада увозила из Кине, од наредне године правиће се у Коцељеви.

Словеначки инвеститор купио је шест хектар и започео градњу фабрике у коју ће уложити 2,5 милона евра. Како је речено то је прва фабрика такве врсте у Југоисточној Европи. Повод за улагање је дугорочна исплативост, јер је повољније инвестирање у производњу и погоне, него  транспорт из Кине.

Поред пријатељских веза са привредницима из лоцељевачког краја, разлог за улагање у Посавотамнаву инеститори су пронашли и у локалној самоуправи као добром парнеру.

"Земљиште је много јефтиније, за овако земљиште би у Словенији платио десет пута више, то је разлог, а и радна снага у овој општини има много људи беспослених", каже Јанез Хајдић, власник "Балканиа Лимитид".

Зоран Ћосић,  надлежан за безбедност фабрике каже да су сви објекти планирани према тренутно важећим светским нормативима, где се ради укопавање објеката са безбедниосним бедемима, а да је у самим објектима максимално обезбеђена заштита запослених.

Фабрика ће бити завршена половином маја наредне године и упослиће у првој фази 150, а са проширењем производње и 250 радника. Како ће се ради већином ручно паковање шансу за посао имаће жене. Нова радна места шанса за развој ове мале општине.

"Коначно да се нешто отворило, коначно да се запосле људи, да се запосле жене и да коначно од свог рада могу да живе", каже Весна Бошковић из Коцељеве.

Председник општине Коцељева Верољуб Матић каже да је отварање фабрике битно и за општину Коцељева и за целу Србију, с обзиром да су страни улагачи, да запошљава велики број радника и извозно је орјентисана.

Инвеститори најављују годишњи извоз од шест милиона евра и већ унапред обезбеђену продају  производње за наредних неколико година. За будући радници проћи ће најпре кроз обуку.

У општини од око 17.000 становника на посао чека више од  1.500, а преко 60 процената су  жене.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару