Читај ми!

Алге угрожавају Александровачко језеро

У Александровачком језеру код Врања, пре годину дана модрозелена алга проузроковала је еколошку катастрофу у којој је угинуло више стотина риба. Организација "Зелена мрежа" упозорава да су алге поново у фази цветања. Институт "Јарослав Черни" је припремио пројекат санације језера за коју је потребно око 100 милиона динара.

Организација "Зелена мрежа" упозорава да су модрозелене алге на Александровачком језеру у фази цветања и да угрожавају животну средину.

Институт "Јарослав Черни" припремио је пројекат санације језера, али је, кажу у градској управи, потребно око 100 милиона динара.

Прекривено је језеро модрозеленим алгама које су у фази цветања и размножавања. На крају процеса вегетације, луче токсине, троше кисеоник и угрожавају животну средину.

"Живог света је све мање и мање, буквално нестаје, сем жаба. Од 17 - 18 врста птица које смо имали прошле године, остала је само сива чапља и шатка", каже председник удружења "Зелена мрежа" Раде Василев.

Изједначена је температура ваздуха и воде у Александровачком језеру. То погодује бујању модрозелених алги, као и слано земљиште. Постављене су табле око језера. Вода се не препоручује за употребу, као ни за наводњавање, ни напајање стоке.
 
"То је баруштина, никада нисмо појили овце тамо, пасли смо некада", каже један мештанин.

"Не би реко да је загађено, само треба опет да иде вода на анализу да се провери", додаје други.

Александровачко језеро је ревитализовано пре три године, уложено је 110 милиона динара. Вода је тада испражњена, а језеро порибљено, али је због појаве модрозелених алги, поново неопходна санација. Институт "Јарослав Черни" припремио је пројектни задатак.

"Отуљска река нема довољне количине хладне и чисте воде, па идемо на ту солуцију да активирамо бунаре поред Мораве", каже Бојана Величков, заменик градоначелника Врања.

Санација обухвата прво испуштање воде, али тек када три узастопне анализе покажу да у води нема модрозелених алги, као ни бактерија, да се не би угрозили остали водотокови. Тек онда ће, ако буду обезбеђена средства, уследити ревитализација језера.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару