Читај ми!

Какав деда таква и унука

Десетогодишњој Драгани Стојковић из Адрана, код Краљева, највећу подршку у настојању да буде што боља у екстремним спортовима пружа деда Милинко.

Драгана је јако храбра девојчица. Не плаши се висине и амбиса и много је мостова и стрмих литица савладала, иако има само 10 година.

Њеном деди Милинку није преостало ништа друго него да омиљеној унуци направи полигон за тренинг, са алпинистичком даском високом 8 метара. На њој Драгана вежба сваки дан, наравно уз помоћ деде који је ту да придржи сигурносне конопце.

"Први пут су пробали мог млађег брата да попну на алпинистички зид. Хтела сам ја", прича Драгана Стојковић, најмлађи алпиниста код нас. "Пробала сам и попела се. Није ме било страх. Можда мало када сам се попела на врх. Више се не плашим."

Драгана се без тешкоћа вере уз зид и обожава слободно пењање.

Изгледа једноставно, али није лако савладати алпинистичку даску. Највише боле прсти који морају да издрже сву тежину тела. Драгана нема само челичну вољу већ и жуљевите шаке.

Деди Милинку је било драго кад је чуо да су једина деца у сеоској школи која се правилно развијају и расту баш његова унучад. Због њих све то ради и одваја све своје слободне време, иако је врстан и тражен мајстор и има много посла у својој столарској радионици.

"Зато сакм и направио даску. Сад је даска недовољна и служи само за сликање", каже Милинко Стојковић. "Моји унуци су сада прешли на алпинистичке стазе које су много теже. Поента је у томе да се деца правилно развијају."

За старијом сестром не заостају браћа. Седмогодишњи Стефан је направио прве алпинистичке кораке док ће се најмлађи Немања, који има само 5 година, на полигону испред куће за сада само играти.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 233  465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару