Читај ми!

"Мали принц" на француском и српском

Ученици нишке ОШ "Краљ Петар Први", током посете Француској, са вршњацима школе у Беглу припремили позоришну представу "Мали принц" и обишли знаменитости тог града и Бордоа. Своје пријатеље из Француске нишки основци угостиће на пролеће.

Сарадња Основне школе "Краљ Петар Први" у Нишу са колежом у Беглу остварена је уз посредовање некадашњег почасног конзула Француске у Нишу Саше Миљковића.

Током посете Беглу, деветанаесторо ученика из Ниша и њихови вршњаци из француске школе основали су заједничку позоришну трупу и извели представу "Мали принц". 

Прве заједничке пробе одржане су прошлог месеца приликом посете ученика те нишке школе колеџу у Беглу крај Бордоа.

Ученици из Ниша кажу да су у Француској стекли нове пријатеље, да су све породице биле гостољубиве и да су се лепо провели.

Мала позоришна трупа основана је управо у години када се обележава седам деценија од како је написан "Мали принц", једна од најчитанијих књига прошлог века која промовише стварање веза међу људима.

"Ми смо на овај начин направили француско-српску позоришну трупу тако што ће њихови ученици глумити на француском, наши на српском језику", објаснила је Александра Арсић, наставница француског језика у ОШ "Краљ Петар Први". "Створили смо, у ствари, језик пријатељства и идеја је да језик не треба да буде баријера да би се млади разумели."

Домаћини у Француској испунили су дане гостима из Ниша, који су уз пробе представе, обишли знаменитости Бегла и Бордоа. У узвратну посету, долазе у марту.

"Сарадња се наставља мејловима и писмима, а када буду дошли биће завршница те представе и њено изводјење", каже Роберт Џунић, директор ОШ "Краљ Петар Први". "Морам да захвалим француској амбасади и општини Палилула који су помогли да наши ученици оду на то путовање."

"Мали принц" на француском и српском језику биће изведен у Народном позоришту, током Франкофоних дана у Нишу, када ће ђаци из Бегла бити гости тог града. До тада, ови млади глумци одржаваће контакте са новим пријатељима и редовно вежбати за наступ.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару