Узбуњивачи под видео-надзором?

Двадесет радника Специјалне болнице за неспецифичне плућне болести у Сокобањи, добило је од Агенције за борбу против корупције статус узбуњивача. Више од шест месеци, носећи беџеве на реверима са знаком штрајка, указују на мобинг и наводну злоупотребу службеног положаја директорке установе, тражећи од ресорног Министарства здравља решење вишегодишњих пробелма.

На корупцију и разне незаконите радње, поједини радници Специјалне болнице у Сокобањи указују четири године. Све време, како тврде, трпе притиске и уцене директорке, а чести су, кажу и откази.

Весну Радосављевић Стојановић, медицинског техничара Суд је недавно, по други пут, вратио на посао.

"Стрепња када дођемо на посао. Сваки покрет се прати видео-надзором", каже она.

Зоран Марковић члан Штрајкачког одбора каже да су људи шиканирани само зато што су подржавали идеју да учине пословање болнице јавним.

Због прикривања података, повереник за информације је Специјалну болницу, пре две године казнио са 200.000 динара. Скупштински одбор за здравство наложио је Министарству здравља да у Сокобању пошаље комисију за стручни надзор, чији закључци Одбору још нису достављени.

Директорка Специјалне болнице Сокобања Љиљана Исаковић каже да сматра да постоји потпуна транспарентност у овој кући, да се много залаже и труди и да је много тога допринело да ради како треба.

Поједини лекари са статусом узбињивача који су били на емсту начелника поднели су оставке, а 250 заспослних поделило се у седам синдиката.

"Мала бара, много крокодила, сви би да буду директори. Па може да неко буде директор ако испуњава услове, и ако дође до неких проблема, а за сада проблема нема", каже Милорад Манић повереник синдиката Независност.

Министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић каже да проблема има, као што има и параметара да менаџмент те институције покушава да их разреши на најбољи могући начин.

На посао је примљено много деце и супружника радника, а директорка, коју је УРС у међувремену искључио из странке, постала је члан СНС-а.

Директорка тврди да нема, нити је, како каже, икада било политичке игре у Специјалној болници.

"Када се то дешава у болници која у свом називу има реч Сокобања, онда наравно да Сокобања као туристичко место трпи и нека ово буде апел за све оне који одлучују да овај проблем што пре реше", каже председник општине Сокобања Димитрије Лукић.

Министарство унутрашњих послова Србије потврдило је ТВ центру РТС-а у Нишу да је до сада против директорке Специјалне болнице полицији поднето 38 анономних и потписаних кривичних пријава и да се такође против ње не води истрага.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару