Читај ми!

Протест радника у Крушевцу

Пред градском скупштином у Крушевцу одржан протест три крушевачка предузећа у реструктурирању, ИМК "14. октобар", Фабрике уља и Конфекције "Звезда". Радници траже исплате заосталих зарада и решавање статуса фабрика.

Око 500 радника три крушевачка предузећа у реструктурирању, ИМК "14. октобар", Фабрике уља и Конфекције "Звезда", протестовали су пред Скупштином Града, тражећи разговоре са надлежнима о исплати заосталих зарада и решавању статуса фабрика.

Пред Скупштином Градa најпре су се окупиле раднице Конфекције "Звезда", њих стотинак, а председница Самосталног синдиката у том предузећу, Марина Димић, подсетила је да оне већ три месеца штрајкују у кругу фабрике, тражећи заостале зараде, те да их "нико не види и не чује".

Током њиховог протеста пристигли су и запослени у Фабрици уља, такође њих стотинак, који се пред Скупштином Града окупљају од понедељка тражећи хитан састанак са министром привреде Сашом Радуловићем, на коме би се, пре свега, разговарало о спасу запослених.

Подсетили су да им се дугују 23 плате, а са министром желе да разговарају и о спровођењу социјалног програма, повезивању радног стажа и овери здравствених књижица.

Са представницима Министарства привреде хитан састанак траже и запослени у ИМК "14. октобар", који су такође протестовали пред Скупштином Крушевца.

Дејан Мутавџић, повереник синдиката "Независност" у тој фабрици, рекао је да им се дугује 13 плата, да немају оверене књижице, да им радни стаж од 2011. године није повезан те да боловања, превоз и друге накнаде касне више од три године.

У тој фабрици, која је у већинском државном власништву запослено је 1.500 радника, а према наводима синдиката на посао долаyи 700 до 800. У 2013. години добила је 49 милиона динара субвенција.

У седам крушевачких предузећа, која су у поступку реструктурирања, запослено је око 2.500 радника, а све те фабрике, осим "Звезде" и ИМК "14. октобар", у тај поступак ушле су након раскинутих приватизација.

Од 32 предузећа, колико их је током поступка приватизације на тендерима и аукција продато у Крушевцу, у 14 су раскинути уговори о приватизацији.

Радници су током данашњих протеста носили транспаренте са натписима "Ми смо социјални случајеви, дајте нам социјални програм, "И ми хоћемо да живимо као и ви", "Радили смо, где су наше паре", а оглашавали су се бројним пиштаљкама и трубама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару