Када ученици среде школу

Ученици и наставници издвојеног одељења Основне школе "Татко" у Прокупљу, у Доњој Речици, продајом шипурака и секундарних сировина, обезбедили новац за уређење учионица у својој школи. Следећа акција - тоалет у школи, уместо пољског тоалета, удаљеног 300 метара од школе.

Продајом шипурака и секундарних сировина, ученици и наставници Основне школе "Татко" у Прокупљу, у Доњој Речици, обезбедили су средства за уређење школе.

Осмогодишња школа, која је изграђена педесетих година прошлог века, ових дана добила је потпуно нов изглед. Реновиране су учионице, ходници, школска библиотека, као и сам улаз у школу, кога сада красе дечји сликарски радови.

"Цела школа је брала шипурке, доносили смо старо гвожђе. Од тих пара смо купили завесе, фарбу и све остало што нам је било потребно", прича једна ученица.

У свеже окреченим учионицама, са новим завесама на прозорима, лакше се савлађује градиво, тврде наставници, који кажу да је сада атмосфера на часовима много пријатнија.

"Када сам видела њихова лица, кад су први пут ушли у учионицу, након постављања завеса и кречења, били су просто одушевљени", каже професорка математике Бојана Тодоровић.

Драган Видојковић, већник, каже да се у акцију уређења школе, у међувремену, укључила и локална самоуправа, која је, обезбедила нове пећи за грејање, као средства за изградњу смештајног простора за огрев, који ће од сада бити на сувом.

Запослени и ученици ту нису стали. Иницирали су и изградњу санитарних чворова у оквиру саме зграде, чиме би био решен проблем генерација ученика, које су користиле пољске тоалете, удаљене више од 300 метара од школе.

Помоћница директора Светлана Љумовић каже да су решили да заједно са децом, али пре свега, уз помоћ добрих људи, прикупе новац и једну постојећу просторију у самој школи, претворе у тоалет.

Школа у Доњој Речици има шездесетак ученика и тај број, за разлику од других сеоских средина у Топлици, углавном се одржава дужи низ година.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару