Читај ми!

Војска селу у походе

У оквиру акције "Селу у походе" медицинска екипа зајечарског гарнизона, у сарадњи са Црвеним крстом, обишла је мештане четири села у пограничном подручју општине Књажевац.

Лекари су обавили општи лекарски преглед мештана, мерење крвног притиска и проверу шећера у крви, док их војни ветеринар информисао о заразним болестима зајдничким за животиње и људе.

Мештани Жуковца, села са шездесетак мештана обрадовали су се посети лекара.

У Жуковцу, Горњој Соколовици, Градишту и Алдинцу данас живи тек нешто више од стотину мештана. Најближи лекар је у двадесетак километара удаљеном Књажевцу.

Богиша Јеленковић каже да је превоз највећа препрека редовнијим посетама лекарима у књажевачкој болници и да је сваки долазак медицинских екипа у село и више него добродошао.

Према речима Капетана Бобана Марјановића из Команде за развој Тимочке бригаде пројекат обиласка удаљених пограничних сеоски насеља има за циљ пружање превентивне медицинске помоћи житељима тешко приступачних брдско-планинских подручја и јачање сарадње између Војска Србије и становништва.

Област Заглавак, у близини границе са Бугарском, део је књажевачког краја са најстаријим становништвом и насељима на прагу одумирања.

Осамдесетпетогодишњи Светислав Јанковић из Жуковца памти много бољих дане свог села.

"Жуковац је имао стотину домаћинстава, школу, Дом културе и људе", сећа се он.

Софија Богојевић из Градишта каже да су сваког четвртка у сеоску амбуланту долазили лекари из Књажевца.

"У Градишту је радила продавница, имали смо јавни телефон, а сада нам, када смо остарили, недостатак свега тога веома отежава живот" каже она.

Старачка домаћинства у заглавским селима војни лекари и ветеринари обишли су са екипом књажевачког Црвеног крста.

Слободан Радојичић, секретар Црвеног крста Књажевац каже да је задовољан сарадњом са воском која је, према његовим речима, препознала Црвени крст као поузданог партнера који ће увек учествовати у пројектима хуманитарног карактера.

Пројекат цивилно-војне сарадње "Селу у походе" спроводи се од прошле године, а медицинска екипа команде за развој Тимочке бригаде обишла је до сада мештане 15 села у општинама Зајечар, Књажевац, Бољевац и Неготин.

rts.bor@rts.rs
+381 30 423 653

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару