Читај ми!

Оживели село

За протекле четири године житељи пријепољског села Горњи Горачићи поклонили су тридесетак плацева на којима њихове нове комшије из целе Србије граде викендице. Та идеја подстакла је оживљавање села, а мештани се сада залажу за сигурно снабдевање струјом.

На корак од готово потпуног замирања, житељи пријепољског села Горњи Горачићи одлучили су  да поклоне део свог наслеђа, а потом су, са новим комшијама, саградили 25  викендица и водовод.

Ових дана, завршавају, три километра дуг далековод, који ће им обезбедити сигурно напајање електричном енергијом.

"Било је много лоше, набавили смо музилице, фрижидере, друге апарате на струју. То је све лоше радило", каже Милета Думић.


"Радим зато што ми је мило да радим. Долази ми син, млађи, јер нема ко. Он ради у Сјеници, долази сваке недеље, обилази ме и помаже ми", каже Живорад Ракоњац.

"Имам три сина, одрастао сам на овој територији. Планирам да останем даље. Имам сина који студира ветерину. Планирам да проширим фарму. Имам тренутно стотинак оваца и двадесетак грла крупне стоке. Ова струја нам значи много", каже Горан Вујашевић.

Од акције до акције, некада запуштело село, све је бројније, а после десет година, у њему ће бити рођена и прва беба.

"Са мојом супругом планирам да остварим породицу ту. Живимо са мајком, ту су комшије викендаши. Са њима се лепо слажемо, продајемо лепо производе наше њима и идемо једни код других", каже Вујица Савковић.

Радомир Думић каже да му се сан остварио, јер се село неће угасити.

"Планови су нам да поделимо још једну десетину плацева, тако да ко има жељу и могућност, нека дође, добиће плац бесплатно. Услов је да направи викендицу за годину, евентуално две", каже он.

Нови живот Горачица, подржала је и општина Пријепоље која је обезбедила средства за изградњу трафо-станице и далековода, али се до села, још увек стиже макадамским путем.

Ускоро ће овај пут, како је планирано пре првих снегова, бити подасут и оспособљен за функционисање у зимској сезони. А онда ће, идуће године житељи Горњих Горачића и њихове нове комшије, кренути у асфалтирање три километра дугачког пута, до села и викенд насеља.

И зато што, како кажу, више ништа не препуштају случају, спремни су за нову акцију, коју ће,  надају се, остварити уз подршку општине и сопствено ангажовање.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару