Читај ми!

Живот на граници

Деведесетих година, Ћустендил је био најпознатије место за шверц на српско-бугарској граници. Само прошле године тај град, који спада у неразвијеније регије у Бугарској, напустило је око хиљаду људи. Ипак, Ћустендил успева да реализујује прекограничне пројекте са нашом земљом и у области медија.

Због незапосленсти бугарски грађани напуштају погранични део са Србијом.

Застава Европске Уније виори се у центру Ћустендила. Чисте и уређене улице ипак нису одраз чланства у ЕУ већ предузимљивости председника општине Петра Паунова који је на власт дошао као самостални кандидат.

Он каже да проблем Бугарске није Европа већ корупција.

"Са смањењем броја инвестиција у Бугарској, то што нисам политички опредељен створило је додатне проблеме, али смо с друге стране успели да се наметнемо као средина без корупцијских афера у администрацији што је инвеститорима веома важно", каже Паунов.

Улице су медјутим необично празне, јер је незапосленост од преко 30 посто скоро три пута већа него у целој Бугарској, па људи непрестано напуштају Ћустендил.

Проблем за младе је што нема посла и тражећи посао они одлазе. Људи масовно одлазе већ десет година у назад. Зато је право чудо Тома Томов, сниматељ локалне телевизије који се после рада у иностранству и Софији доселио овде.

"Млади људи би могли да се ослободе тог предубеђења да само велики радови пружају могућности. Човек може да се оствари и у мањем граду, јер најважније је да неко жели да ради", каже Томов.

Једина предност живота на спољној граници Европске уније су прекогранични пројекти - са српским градовима реализује се најмање пет годишње, али их је пре чланства било више.

"Могућности су биле много веће, док су сада услови много строжи. Рецимо новцем из предприступних фондова успели смо да реновирамо многе споменике културе, за један инвестициони пројекат добили смо чак 600.000 евра, а то је сада када смо чланови немогуће", каже директор Регионалног музеја у Ћустендилу Валентин Дебочички.

Осим прекограничне сарадње и некада шверца, са Србијом постоје и бројне историјске везе - верује се да је у близини ове цркве сахрањен бугарски цар Михаил Шишман кога је у бици код Велбужда, данашњи Ћустендил, 1330. године победио српски краљ Стефан Дечански.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару