Читај ми!

Потенцијали обновљивих извора енергије

Западна страна Старе планине има услова за коришћење обновљивих извора енергије. Представници Књажевца, Пирота и пограничних општина западне Бугарске зато траже начин да изграде мини и соларне централе и ветрењаче.

Мини хидроелектрану на Тимоку снаге 55 киловат сати, прву од 16 колико их је у књажевачком крају, Миодраг Косовац из Трговишта код Књажевца изградио је 1984. године, а годину дана касније електрана је постала део система Електропривреде Србије.

Он каже да је такав пројекат пре три деценије био лакше остварив него данас.

"Где год да сам се обратио за било какву помоћ или за било какав папир који је био потребан да би се добила грађевинска дозвола увек сам наилазио на разумевање и све сам завршавао без икаквих проблема", каже Косовац.

У удружењу власника малих хидроцентрала залажу се за измену законске регулативе што би заинтресованима омогућило да лакше и брже изграде своје електране.

"Требало би да држава омогући да се дозвола за микро-хидроелектране могу добити на нивоу општине", сматра Мирољуб Јефтић, председник Удружења власника МХЕ.

У очекивању бољих услова општина Књажевац сачинила је мастер студију својих хидропотенцијала са комплетном анализом локација погодних за градњу електрана.

Директор агенције за развој Књажевца Драган Милутиновић каже да је општина прву такву студију израдила још 1987. године, али да су се током деценија хидролошке прилике измениле у тој мери да је била неопходна израда нове студије.

"Мастер студија обрађује и неке нове локације и она пре свега треба да некоме које заинтересован за градње електране омогући да без изласка на терен види које су локације интересантне за такав подухват", додаје он.

Књажевачкој Електродистрибуцији стигли су и први захтеви за градњу соларних електрана.

Захтеви који су прослеђени "Југоистоку" и односе се на подручје општине Књажевац са неколико десетина мегавата пројектоване снаге представљали би озбиљне изворе енергије уколико се појаве инвеститори који ће изградити те соларне електране", каже директор Електродистрибуције Књажевац Зоран Милијић.

"За финансирање пројеката у области коришћења енергије из обновљивих извора заинтересовани су и страни инвеститори и домаће банке", каже Драгица Јоцић, координатор прекограничног пројекта "Енергетскипотенцијал Западне Старе планине - фактор за одрживи развој прекограничног региона".

"Банке су спремне да понуде повољне кредите и добро је то што не мора да се ставља хипотека на постојеће објекте или да се нешто друго залажу као гаранција за спровођење инвестиције. У већини случајева инвеститиор мора да обезбеди између 30 и 70 одсто својих средстава", објашњава она.

Осим едукације заинтересованих, први конкретни резултати спровођења прекограничног пројекта у области коришћења "зелене енергије" су соларне електране инсталиране у Техничкој школи у Пироту и обданишту у месту Чипровци у Бугарској.

rts.bor@rts.rs
+381 30 423 653

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару