Читај ми!

Изградња новог топловода

У Пироту се гради нови магистрални топловод који ће повезивати Енергану "Сењак" са котларницом "Централа". Радови се реализују преко немачке развојне банке, а вредност инвестиције је милион и по хиљада евра.

Прва фаза изградње новопројектоване трасе топловода у Пироту дужине хиљаду петсто метара омогућиће гашење неусловне  котларнице "Централа" која упркос редовним ремонтима, због старости опреме,  ради са великим губицима.

"Ово су топловоди од  специјалних материјала, јер смо ми инсистирали да материјал буде у потпуној изолацији, да максимално задовољава услове и на европском нивоу", каже Радомир  Манчић, технички директор ЈП "Градска Топлана Пирот".

У пиротској топлани кажу да се ови радови,који се реализују у оквиру програма КФW 4, изводе  независно од постојеће топловодне инфраструктуре.

"Овај топловод који се сада ради, не утиче на грејну сезону, значи, опрема којом ми грејемо нема  додирних тачака са овим топловодом, каже Радован Николић, дректор ЈП "Градска Топлана Пирот".

Изградња новог топловода је капитална инвестиција, не само за Топлану већ и за  Пирот, кажу у локалној самоуправи, јер без модернизације постојећег система, наредних година грејање  би  било веома неизвесно, тако да су ова улагања била неопходна.

"Овај део посла финансира Министарство енергетике,односно КФW програм. Отплаћиваћемо  на  рате, али, без помоћи КФW - а, ми нити бисмо саградили нову Енергану, нити би уложили толико много средстава у топловод", каже председник Општине Пирот Владан Васић.

У другој фази овог пројекта, који ће бити реализован наредне године, биће угашене још две котларнице што ће позитивно утицати на екологију, јер ће се знатно смањити загађење у центру града.Са друге стране, створиће се услови за прикључење нових корисника, а сама Топлана ће  остварити велике уштеде мазута и повећати енергетску ефикасност .

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару