Читај ми!

Вакцинација против сезонског грипа

У Нишу је почела вакцинација против сезонског грипа. Дому здравља у том граду испоручено је осам хиљада доза ових вакцина, што је по речима лекара довољна количина. Иако сезона грипа није још кренула лекари саветују вакцинисање у овом периоду јер, подсећају, вакцина почиње да делује три недеље после имунизације.

Осамдесетогодишња Душанка Цигановић из Ниша сваке године обавезно се вакцинише против сезонског грипа. И ове године међу првима је примила вакцину, и каже, сада је мирна до следеће године.

"Кад примим вакцину осећам се добро, не прехлађујем се и немам обавзу да идем код лекара. То је најбитније кад ти помаже нешто", каже она.

У нишки Дом здравља стигло је довољно вакцине против сезонског грипа - 8.000 доза. Вакцина је  дистрибуирана свим градским и сеоским здравственим станицама.

"Пацијенти могу да приме вакцину тамо где имају отворен здравствени картон и код свог изабраног лекара. Процедура је једноставна - јавиће се само по налог који је неопходан да би се примила вакцина. Она је бесплатна за све наше осигуранике", каже др Невена Симовић, Пи-ар Дома здравља Ниш.

Вакцинисање против сезонског грипа лекари препоручују пре свега старијима од 65 година, затим хроничним плућним, срчаним и бубрежним болесницима, дијабетичарима и другим пацијентима старијим од шест месеци којима је имунолошки систем ослабљен, јер код њих вирус може да изазове теже последице.

"Може да се деси компликација. Најчешће се јавља упала плућа као последња компликација која може да буде и фатална код старијих и код већ оболелих од неке друге хроничне болести", каже др Данијела Цветковић из Дома здравља Ниш.

Вакцина против грипа саветује се и здравственим радницима и другим млађим здравим особама чији посао подразумева контакт са великим бројем људи. Код њих се компликације не очекују, али је већа вероватноћа да добију вирус и често не одлеже, па су могуће хроничне последице.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару