Живот поред гробља

Због проширења градског гробља на брду Хисар у Лесковцу, градске власти донеле су одлуку о експропријацији осам приватних парцела. Иако су куће процењене и решења достављена већини власника новац још није исплаћен.

Када је пре пола века осам породица зидало куће на брду Хисар у Лесковцу нису ни помишљали да ће због проширења гробља морати да се селе.

Решења о експропријацији су им уручена. Куће су процењене, али негодују што још нису исплаћени, а гробови се нижу уз њихове ограде, испред капија и испод прозора.

Породица Смоловић је пре 53 године прва у Хисарској улици у Лесковцу саградила кућу.Тада је Светоилијско гробље било удаљено километар. Сада су са свих страна окружени гробовима.

"Незгодно је много. Сваки дан је овде кукњава. Ко је осетљив онда плаче. Једноставно не можеш да слушаш", каже Стојан Смоловић.

Када и овај воћњак буде попуњен гробним местима Миодраг Ђорђевић неће моћи да уђе у своје двориште.

"Моји унуци, син, снаја, ја кад би требало да изађемо на улицу да идемо негде мораћемо да прескачемо гробове", каже Миодраг Ђорђевић.

Осам домаћинстава добила су решења о експропријацији. Иако им је обећано да ће сви одједном бити исплаћени како би нашли други дом од августа када су донета решења није се даље одмакло.

"Они то морају да ураде по закону. Ми смо се сложили. Куће су процењене. Међутим сада су исплатили само парцеле које су јефтине, утрине и запуштене воћњаке и стављају нам гробове испред врата. Један комшија је морао да побегне у село када је то видео", каже Милорад Стаменковић.

Градска Управа за имовину и имовинско правне послове завршила је свој део посла. До сада је за парцеле без објеката исплаћено седам ипо милиона динара. Потребно је да се обезбеди још 50 до 60 милиона динара.

Пре исплате мораће да се уради ново вештачење на захтев градског правобраниоца који сматра да су процењени износи накнаде високи, међутим и када се иселе ова домаћинства питање је како ће се даље ширити гробље на брду Хисар.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару