Бржа дигитализација и јефтинији интернет

Рок за завршетак процеса дигитализације у Србији је 17. јун 2015. године. У наредних 20 месеци тај процес треба убрзати, а грађанима остаје да набаве нове апарате са уграђеним декодерима за дигитални сигнал.

Даница Николић из Ниша живи сама и доста времена проводи уз ТВ програм. Стари телевизор је још служи, али је, каже, спремна за дигитализацију.

"Изборићу се и поред тога што сам пензионер, да уђем у куповину новог телевизора, јер је овај и тако стар и неће моћи да издржи тај програм који ће тек наићи", каже Даница.

Нове апарате који подржавају дигитални сигнал мораће да набаве и остала домаћинства, а изузетан квалитет слике, кажу познаваоци, оправдаће улагање. Дигитални сигнал умањиће сметње које иду уз антенске системе, а процес дигитализације покренули су и кабловски оператери.

"Наша предност је у директном контакту са терминалном опремом са пријемницима који су код корисника и тај развој ми подржавамо из разлога што надопуњује нашу технологију", каже Андрија Беднарик из Пословног удружења кабловских оператера Србије.

Дигитализација, која треба да се заврши до средине 2015. године, једна је од тема међународне научне конференције ТЕЛСИКС која се одржава на нишком Електронском факултету. Тај процес, сложни су учесници, иде споро, али би се могао убрзати коришћењем фреквенција телевизије "Авала".

"И ако би се то искористило, до краја године могли бисмо да имамо 60 одсто становништва покривено, а до средине идуће године и да завршимо тај процес, значи и пре овог рока. На тај начин би се одређене фреквенције ослободиле", каже директор РАТЕЛ-а Милан Јанковић.

"Моје мишљење је да су најзаинтересованији мобилни оператери јер ће коришћењем тог дигиталног профита који се ослобађа изнад 55. и 56. канала моћи да понуде услуге интернета далеко јефтиније него до сада и да покрију далеко већи простор", каже професор др Саша Николић са Електронског факултета у Нишу.

У Србији сада има 15 предајника у оквиру иницијалне мреже који покривају мање територије, а земаљску телевизију користи више од половине популације.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару