Стоп афлатоксину

Општина Сврљиг поделила je произвођачима млека шездесет тона концентрата за исхрану крава и зеолит као заштиту од стварања афлатоксина.

Иако сврљишки сточари ни до сада нису имали проблема са афлатоксином, општина је одлучила да свима који дају млеко у откуп подели по паковање зеолита који спречава развој токсина, уз концентрат за исхрану музних крава са компонентама које утичу на повећање млечности.

Иако се у том  крају чува око две и по хиљаде крава и 12.000 оваца, дневно у откуп иде само пет тона млека.

Драгиша Крстић из сврљишког села Плужина, краве храни искључиво кукурузом и јечмом са својих њива. Тренутно чува четири краве и млекари дневно предаје по 25 до 30 литара млека. Добијени концентрат одмах је употребио.

"Са овим концентратом, ако видим добар ефекат, да се за дан два повећа количина млека, узимаћу концентрат и на даље", каже Крстић.

Сврљишким сточарима испоручено је 60 тона концентрата и по паковање зеолита за свако од домаћинстава од којих се млеко откупљује и којима је свака помоћ добродошла.

Сточари кажу да је година била тешка: "Двадесетпет динара је литар млека, а држава нас је прогласила за развијено подручје и немамо право на премије."

Иако сточари у  добијеном концентрату за сада виде само помоћ у храни, циљ је заправо спречавање плеснивости и афлатоксина додавањем зеолита и повећање млечности грла, која је сада у просеку тек десет литара дневно, и то до 30 одсто.

"Касније ће вероватно сами увидети и сами правити комплетну крмну смешу или да купују готово концентрате и користе у исхрани крава, јер је то пут за повећање млечности грла, имаће већу производњу и већи доходак", каже Влада Крсић, пољопривредни инжењер.

Председник општине Сврљиг Милија Милетић каже да је општина Сврљиг издвојила 2,8 милиона динара за набавку концентрата за краве и зеолита којим желе да побољшају и квалитет и количину млека, и помогну овим људима, јер су имали две сушне године.

За следећу годину општина Сврљиг, која за пољопривреду издваја чак десет одсто укупног буџета, планира и куповину концентрата за исхрану оваца и коза.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару