Читај ми!

Безбедност по закону на Шабачком вашару

Традиција вашара у Шапцу је дуга више од једног века. Иако званично почиње у суботу и траје три дана, Малогоспојински панађур на Михајловцу увелико је почео. Уз бројне тезге обавезни део шабачког вашара је забавни парк, а, како кажу надлежни, безбедност је осигурана.

Бар трећина од скоро десет хектара шабачког Михајловца је деценијама уназад под рингишпилима, аутодромима и бројним справама од којих се заврти и у глави, али и у џеповима. Вашарски страхови су, кажу родитељи, подређени задовољству деце.

"На рингишпил је не пуштам, али на ове аутиће да, јер се плашим", каже мајка једне девојчице.

"Мислите ли да је безбедно, ваљда јесте", додаје друга.

Ове године у понуди је преко 30 разноразних забавних справа, а за постављање сваке услови су  исти.

Ненад Јосић, власник забавног парка "Елдорадо" каже да је прво и основно дозвола за рад, да фирма постоји и да је регистрована, друго да поседују своја бројила која су атестирана на покретне мерне групе да би прикључили струју, треће добру вољу и четврто много новца да би платили место.

За место, водоводне и електро-инсталације надлежно је комунално предузеће.

Синиша Ђаковаћ, коридинатор вашара ЈКП "Стари град" каже да је неопходна документација коју они треба да поседују спецификација приликом куповине машине која треба да буде на српском језику као и атести који се раде сваке две године.

Сву потребну документацију не крију ни власници забавних паркова. Деценијама су у овом послу и поштују све што им је законом наложено.

"Ово је све увежено из Италије и Немачке, тако да имамо њиохове атесте који су до савршенства доведени и ја све проверавам", каже Драган Манчић, власник луна парк "Европа".

Живадин Милићевић, власник забавног парка "Милићевић" каже да Законом о безбедности није предвиђено да они врше неке посебне прегледе, али да они то самостално чине.

Потврду о провереној техничкој исправности у Србији по закону се не тражи, а и кад би требало нема ко да им и изда.

Ненад Јосић каже да тренутно не постоји институција у држави која се бави тим стварима и која је меродавна да изтестира један забавни објекат у свим сегментима од електроинсталације до статике.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи