Ко ће сести у директорске фотеље

Нишка Комисија за именовање директора јавних предузећа разговaра са 67 кандидата за 14 директорских места. До средине августа биће објављен списак најбољих, а коначну одлуку о донеће Скупштина града Ниша.

Комисија за именовање директора јавних и јавно-комуналних предузећа у Нишу разговора са кандидатима, међу којима су готови сви досадашњи вршиоци дужности, постављени углавном по партијској линији.

Од 158 пријава за места директора 14 нишких предузећа, који се први пут бирају на јавном конкурсу, потпуних и благовремених било је шездесет седам.

Има кандидата који су испунили услове за неколико директорских места. У Комисији за именовање кажу да они нису дефинисали услове.

"Конкурс је објавила Скупштина града, а текст конкурса су писале надлежне управе на тим предузећима. Тако да је комисија ту само да спроведе изборни поступак на основу јавног конкурса", објаснила је Сања Милијић, председница Комисије за именовање директора.

У директорској фотељи Јавног предузећа Градска топлана некада је седео садашњи заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић. Он сматра да су услови за директоре могли да буду, ако не строжи, бар конкретнији:

"Шта су у последњих годину дана урадили, поготово кандидати које је предложила моја странка, да видимо да ли су смањили трошкове, да ли су смањили губитке у Топлани и у Водоводу, да ли су повећали проценат наплате, и ако је то у складу са повећањем цена, онда су они нешто радили."

Нема прецизне дефиниције које су карактеристике доброг директора. Оно што у књигама пише, више личи на списак лепих жеља, али се од доброг директора очекује да буде стручан и одговоран.

За места директора највећих предузећа, чија су дуговања више стотина милиона динара, највише је заинтересованих.

"Што је велика конкуренција за поједина директорска предузећа, два су разлога", сматра Љубивоје Славковић. "Прво што су велике плате, и друго што нема одговорности."

Нови директори, не само у Нишу, имаће прилику да коначно поправе сутуацију у јавним предузећима. Грађани се надају на неће бити по оној Шекспировој - много буке ни око чега!

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи