Читај ми!

Живот на падинама Tумбе

Црвена Јабука је најзабаченије село у општини Бабушница, до њега се стиже лошим, макадамским путем, нема телефона, а куће су разбацане по ободу планине. Ипак, још има породица које не намеравају да напусте тај крај.

Иако су услови за живот у Црвеној Јабуци веома тешки, има породица које су свој живот везале за ово село са намером да живе од свог имања.

Породица Цветановић Митровић бави се сточарством и сечом шума, а за себе кажу да су можда последњи номади на овом подручју.

Оливера Цветановић чува четрдесет "брави", зато што се за тај посао не могу наћи радници:
"Хтела бих да чувам и преко сто брави, волим стоку, рођена сам на селу, живим на селу ту и остајем. Мислим да ће и моја деца ту да остану."

Близанци Стеван и Марко завршили су први разред средње школе у Црној Трави. За време распуста помажу на имању.

Стеван Цветановић сече дрва и помаже у другим пословима:

"Деда нас је научио да возимо, навикли смо на овакве путеве. Ми не возимо на асфалтним путевима, него је увек то овај макадам пут."

Марко поправљам мотор аутомобила и, како каже, углавном ради све мајсторске радове.

Цветановићи су свој животни простор лепо уредили. Предусретљиви су, радују се гостима, али ретко имају прилику да их угосте, јер се до њих веома тешко стиже.

"Пут је у врло лошем стању, зато што је време било сувише лоше, целог пролећа је била киша која је однела пут", објашњава Оливера. "Ту смо навикли, сналазимо се како знамо и умемо."

Ипак, одлучили су да остану на планини јер, како рекоше, боље бити газда на свом имању него живети од социјале.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи