Крагујевац у ритму Индонезије

Егзотику далеке Индонезије, музику Суматре, плесове Џакарте и песме са Борнеа, Крагујевчанима су представили чланови плесног ансамбла Крида Бадаја. Индонежанска студентска организација, добитник бројних светских признања, први пут је наступила у Србији.

Од првог до последњег такта, крагујевака публика уживала је у егзотичном ритму Индонезије. Плесом добродошлице, традиционалом игром Јужне Суматре, уз звуке древних инстумената, студенти из Индонезије започели су целовечерњи спектакл.

"Изабрали смо неколико плесова из Индонезије, првенствно су то балинежански плесови, али и игре из Западне Суматре", рекла је Чандига Рини, шеф плесног ансамбла Крида Бадаја. "Што се Србије тиче, могу рећи да током овог кратко боравка носимо само изузетне утиске."

Традиционални плесови Криде Бадаје представљају разноликост индонежанске културе. Индонезија има више од 700 етничких групација и свака од њих има свој плес и културу.

Идеја индонежанске студентске организације је очување и развој националних фолклорних плесова. Студенти из Џакарте изводе традиционалне плесове и музику Суматре, Јаве и Балија, Борнеа, Молучких острва.

"Групу чине искључиво студенти, активисти. Састав ансамбла је разнолик и често се мења. Желимо да нашу културу и традицију види што више људи широм света", објашњава директорка ансамбла Нини Ел Тарим. "Посебно нам је драго што то чинимо и овде, у пријатељској Србији."

За Крагујевчане, била је то и једиствена прилика за упознавање са специфицностима индонежанске културе. Прилог је то и традиционално добрим односима Србије и ове далеке земље.

"Народи Индонезије и Србије су веома блиски", нагласио је амбасадор Индонезије у Србији Његова екселенција Семјуел Самсон. "Та веза траје више од педесет година, још из времена некадашње Југославије. Зато желимо да данашње, младе генераицје ту традицију очувају и наставе."

Крида Будаја доноси јединствен приказ традиционалне културе од Ацех региона на Суматри, све до Јаве и далеке провинције Папуе. Костими одсликавају индонежански мото - јединство различитости, различите пејзаже и обичаје који и даље живе на више од 14 хиљада острва у тој земљи.

Крида Будаја сваке године обогаћује  репертоар, инспирисан новим истраживањима културе тог дела света.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи