Читај ми!

Кластер сакупљача секундарних сировина

Сакупљач секундарних сиривина је најчешће припадник угрожених група, незапослен, ради 11 сати дневно, нема годишњи одмор, сваки четврти је млађи од 18 година. Професионални сакупљачи у Врању удружили су се у кластер како би се лакше укључили у легалне токове.

У Србији више од 50 хиљада људи живи од сакупљања секундарних сировина..По подацима Јурома, они просечно сакупе 70 одсто рециклажног отпада. У Врању, Бујановцу и Владичином Хану има 50 професионалних сакупљача.

Сејда Дурмишевић из Врања сакупља све што може да се преради и прода - картоне, стиропор, алуминијум, гвожђе - и на тај начин десетак година издржава седмочлану породицу.

"Свашта пипаш у руке, то не ваља, човек може да се зарази", каже Сејда Дурмишевић, "али мора да радиш, нема одакле."

Сировине прикупљају и неки пензионери, међу којима је и Светислав Стајић, који од својих примања не могу да живе.

Просечан сакупљач је припадник угрожених група, незапослен, а сваки четврти је млађи од 18 година.

"То је проблем са којим се суочава и синдикат сакупљача секундарних сировина", рекао је Осман Балић, директор Јуром центра. "Тим проблемом морале би да се позабаве и надлежне службе."

Сакупљач секундарних сировина у просеку ради 11 сати дневно, нема годишњи одмор, а зарада му зависи од тога колико отпада прикупи, јер је конкуренција велика.

Прво удружење сакупљача секундарних сировина у Врању помаже својим члановима да лакше дођу до тржишта, каже Дејан Бајрамовић, координатор Кластера сакупљача секундарних сировинаЧ

"Даје праве информације о томе како себи могу помоћи, где могу најбоље продати и како селектовати тај отпад."

У Врању, Бујановцу и Владичином Хану има 50 регистрованих сакупљача секундарних сировина. За њих су обезбеђени трицикли, три пресе за пет амбалажу и заштитна опрема.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи