Предузетнице очекују помоћ државе

Свако четврто предузеће које се у Србији оснује воде жене. Већином су то мале фирме које тешко опстају на тржишту, па у Удружењу пословних жена очекују већу подршку државе.

Међу предузетницима у Србији, жена је око 26 одсто, и углавном воде микро и мала предузећа. Готово половина фирми које оснују жене, 47 одсто, угаси се релативно брзо. За разлику од њих, нишка индустрија козметике пример је доброг пословања.

За 17 година од малог прерасла је у средње предузеће са 75 радника. Овде сматрају да је однос према запосленима један од фактора успеха.

Радници су задовољни условима рада, али и разумевањем које послодавци показују када су у питању њихове обавезе према породици.

У управи сматрају да су мала и средња предузећа мотор сваке државе.

"То су много стабилнији системи него велики системи који лако могу да се уруше", каже власница козметичке куће Мила Литвињенко. "И кажем да би држава требало више да води рачуна о фирмама као што је Аура. Мала И средња предузећа - то су стабилни системи."

Уз проблеме који прате готово све предузетнике у Србији, попут споре наплате потраживања и црног тржишта, жене у бизнису суочавају се са додатним потешкоћама, И то од самог оснивања фирме.

"Жене у Србији поседују 15% станова, некретнина, а знамо да банке траже залог за почетак, да би дале кредит, тако да је врло битно да постоји системска подршка", наглашава Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије.

Тања Петковић из Чамурлије за заснивање производње цвећа добила је подршку градског Фонда за пољопривреду. Сада цела породица живи искључиво од производње цвећа, нема никаквих других прихода и, како каже Тања, живе солидно.

Подршка женама у бизнису пружа се и кроз програме Фонда за развој и Националне службе за запошљавање.

"Током прошле године, од 149 одобрених захтева за самозапошљавање, жене су учествовале са 64", наводи Влада Крстић из филијале НСЗ Ниш, "и сваке године бележимо пораст интересовања."

Од 36.500 незапослених у Нишу, 51% су жене.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи