Читај ми!

Сајт за младе

Библиотека шабачка, осим богате традиције, књижног фонда и електронског пословања, од недавно има и Сајт за младе, чиме је постала прва установа културе у Србији која на овај начин анимира младе читаоце.

"Књигождер је једино претеривање које не шкоди" назив је сајта за младе Библиотеке шабачке  који је за два месеца постојања, по посетама надмашио очекивања аутора.

Међу првим корисницима је гимназијалка Наташа Пантелић, која каже да јој је  садржај сајта  занимљив, информације брзе, а едукација лакша.

"Допадају ми се и подтеме. Ту могу да видим нове албуме, филмове, препоруке, посебно препоруке библиотека за нову књигу за читање, сходно мом укусу", каже Наташа Пантелић, ученица 2. разреда Гимназије у Шапцу.

Необичан сајт припреман је за кориснике од 15 до 25 година, али је неочекивано придобио читаоце свих генерација.  Теме и рубрике су различите, од СОС-а и дилема око уписа у жељену школу до филма, позоришта, музике и стрипа.

"Кроз све наше текстове се провлачи књига. Свака тема нуди нека нова сазнања, а ми везано за то, препоручимо неку књигу из нашег фонда. Сајт припрема шест стручних сарадника из наше установе, али нам помажу и лекари и психолози", каже Ана Павић, уредник Сајта.

После међународног културног конгреса, на којем су Шапчани добили похвале за овакав подухват, колеге из суседних земаља им се јављају у намери да направе сличне сајтове.  Креативни тим ових дана отишао је и корак даље увођењем рубрике "Мој есеј".

"Сајт смо урадили сами, а текстове ће даље радити наши сарадници, млади који учествују у нашим радионицама и они који ће касније у школи и на факултету време проводити читајући. Веома смо задовољни посетом, дневно има неколико стотина прегледа сајта", каже Кристина Арсеновић из Библиотеке шабачке.

Да промовишу знање и читање као моћ, шабачки библиотекари очекују помоћ и од наставника и родитеља. Прави пример је млада мама, која са бебом Петканом често посећује Библиотеку.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353-269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи