Читај ми!

Ванредна одбрана од поплава

Водостај на Дунаву порастао 15-20 центиметара у односу на јуче. Угрожена поједина насеља у општини Беочин. Надлежне екипе предузимају све активности у одбрани од високог воденог таласа. Излила се река Дичина и угрозила усеве и куће.

Заменик начелника Сектора МУП-а за ванредне ситуације Ђорђе Бабић рекао је да је водостај на Дунаву порастао и да су угрожена поједина насеља у општини Беочин, а надлежне екипе предузимају све активности у одбрани од високог воденог таласа. После невремена које је јуче захватило горњомилановачки крај, излила се река Дичина и угрозила усеве и куће.

Бабић је у изјави Танјугу рекао да је ниво Дунава у односу на јучерашњи дан порастао за 15-20 центиметара у зависности од локације и да су јутрос у девет сати на Бездану измерена 734 центиметра.

Очекује се, како је рекао, да би врх воденог таласа требало да буде око 740 центиметара.

Ванредна одбрана од поплава проглашена је на Дунаву у делу од Бездана до Богојева и на појединим деоницама хидросистема Дунав-Тиса-Дунав, рекао је Бабић.

Владислав Милошев из "Војводина вода" каже за РТС да брањена подручја нису угрожена и да је пре проглашења редовне одбране од поплава насип детаљно прегледан и да у овом тренутку нема критичних места.

Милошев је рекао да ће поплавни талас отићи истом брзином којом је и дошао, вечерас или у јутарњим часовима биће забележен врх поплавног таласа.

Према његовим речима сутра ће поплавни талас почети да опада по неколико центиметара, а у наредним данима и више.

Заменик начелника Сектора МУП-а за ванредне ситуације Ђорђе Бабић рекао је да су у општини Беочин угрожена насеља Сусек, Баноштор и Черевић.

"Тамо су припеме за евакуацију, већ је јуче извршена евакуација имовине угрожених домаћинстава и из часа у час се прати ситуација. Наше екипе помажу становништву и биће евакуисани, уколико буде потребно", рекао је Бабић.

Према његовим речима, у појединим викенд насељима искључена су струја из безбедносних разлога, а стање ће се пратити и исте мере ће се предузимати и у наредним данима.

"У току дана извршиће се и врши се дислокација наших спасилачких тимова у потенцијално угрожена места у Апатину, Беочину и у Старом Сланкамену, где очекујемо да ће ниво Дунава у наредним данима да расте", рекао је Бабић.

Влада Војводине је из сталне буџетске резерве одобрила 16,5 милиона динара за одбрану од поплава и санирање последица које су због високог водостаја река настале у небрањеним подручјима, пре свега у општини Беочин.

Од тог износа 15 милиона динара биће усмерено Јавном водопривредном предузећу "Воде Војводине" за трошкове активности и набавке неопходне опреме за одбрану од поплава.

Екипе Јавног водопривредног предузећа "Воде Војводине", стручни тимови локалне самоуправе су на терену, обилазе евидентирана потенцијално угрожена места и предузимају све активности за даљу одбрану од високог воденог таласа, истакао је Бабић.

"Прати се ситуација, наши људи су на терену, заједно са стручно оперативним тимовима за одбрану од поплава, јединица локалне самоуправе", истакао је Бабић.

Он је рекао да су за све општине - Сомбор, Апатин, Бездан, Беочин, Инђија и Нови Сад већ одржане и стално се одржавају седнице штабова, прати се стање и анализирају најновији подаци и предузимају мере у складу са оперативним планом одбране од поплава.

Сва ова насеља, која су тренутно угрожена, су у небрањеном делу, нароцито општина Беочин, и тамо ће се предузимати мере у складу са ситуцијом која се може мењати из дана у дан, односно из сата у сат, закључио је Бабић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи