Читај ми!

У очекивању врха поплавног таласа

Ванредна одбрана од поплава уведена на нових шездесетак километара тока Дунава кроз нашу земљу, тако да је сада на снази на укупно око 155 километара те реке. Према прогнози РХМЗ-а врх поплавног таласа у нашу земљу стиже 14. јуна и достићи ће 740 центиметара.

Водостај Дунава и даље расте па је ванредна одбрана од поплава уведена на нових шездесетак километара те реке. Ванредне мере одбране сада су на снази на укупно 155 километара Дунава од државне границе до Младенова.

Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине" навело је да је ванредна одбрана од поплаве уведена јутрос на деоници од Богојева до Младенова. Истакнуто је да је код Богојева измерен водостај Дунава од 697 центиметара, што је за 52 центиметра више него јуче.

Водостај Дунава код Бездана достигао је 704 центиметра, а код Новог Сада 541 центиметар, наводи се на сајту предузећа "Воде Војводине" и истиче да је мерама одбране обухваћено укупно 305 километара одбрамбених линија на деловима Дунава, Тисе и Кнала Бегеј.

Истиче се да све надлежне службе и оперативни тимови локалних водопривредних предузећа спремно дочекују поплавни талас на Дунаву.

"Уколико се прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода остваре, овај поплавни талас код Бездана биће највећи после 1965. године, када је Дунав достигао 776 центиметара", наводи се у саопштењу.

Наглашено је да је исте године код Богојева је забележено 817 центиметара, а код Новог Сада 778 центиметара.

Врх поплавног таласа на Дунаву помера се јужно од Будимпеште. Према прогнозама РХМЗ-а, водостаји на Дунаву ће у наредна три дана расти, а врх поплавног таласа код Бездана очекује се 14. јуна, када је прогнозирано да би ниво воде могао достићи око 740 центиметара.

"Воде Војводине" оцењују да најављени водостаји, иако изузетно високи, не би требало да угрозе брањено подручје, али да ће под водом бити, или већ јесу, викендице дуж обале Дунава, као и насеља изграђена у небрањеном делу, односно у самом кориту Дунава.

"Та насеља су углавном су подигнута без потребне документације и водних аката и нису у Оперативном плану за одбрану од поплава. Одбрану тих насеља организују локалне самоуправе, али увек могу рачунати на помоћ ЈВП Воде Војводине", наводи се у саопштењу тог предузећа.

Више новца за одбрану од поплава

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је на обали Дунава код Бездана да је у очекивању поплавног таласа ситуација у нашој земљи под контролом.

Влада Војводине ће, истакао је Пајтић, одобрити сутра додатних 18 милиона динара за одбрану од поплава и за санирање последица које су због високог водостаја ових дана настале у небрањеним подручјима, пре свега у општини Беочин.

Пајтић је после обиласка преводнице и одбрамбене линије на Дунаву изјавио новинарима да се никада не може потпуно гарантовати да се неће догодити некакав већи инцидент, јер је реч о вишој сили, што је потврђено и на примеру богатијих европских земаља.

Нагласио је да ћемо ситуацију и наредних дана успети контролишемо боље него што то чине Мађарска, Немачка и још неке друге државе, богатије од нас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи