Читај ми!

Цела породица у школској клупи

Кроз Пројекат "Друга шанса" сведочанство о завршеном осмогодишњем школовању крајем маја преузело је 27 Ивањичана. Отац, мајка и син из села Вучак код Ивањице одлучни су у намери да се описмене.

Боривоје Коџопељић један је од оних који су својевремено уместо школовања одабрали рад и сеоске послове. Осми разред завршио је сада, у тридесетој години.

"Не може без осам разреда да се водиш на бироу, да се запослиш и добијеш возачку дозволу, било шта возилом моторно, за камион, за шта било не може без основне школе'', каже Боривоје Коџопељић.

Још матурски испит да положи, па ће и Слободан Васовић кренути на стручну обуку, како би добио и диплому ауто механичара. Основну школу завршава заједно са својим родитељима.

"Ја сам решио да ово завршим, а најнеобичније ми је било што сам учио баш са родитељима и сад кући кад смо дошли заједно учимо и у школи смо били некада заједно у истој клупи седели", каже Слободан.

Уз помоћ Евроске уније, осим описмењавања становништва пројекат "Друга шанса" доноси и пуну норму наставном особљу Основне школе "Милинко Кушић".

Директор Основне школе "Милинко Кушић'' у Ивањици Стеван Давидовић каже да у септембру већ могу да уписују за наредну годину ученике, осносно полазнике у Другу шансу, а самим тим су, додаје, вероватно и средства обезбеђена.

Уз едукацију старијих од 15 година школа је добила и опрему у вредности од четири хиљаде евра, и низ семинара стручног усавршавања.

Према подацима из 2010. године у ивањичком крају било је око 600 неписмених, а 7.000 старијих од 15 година који нису завршили основно образовање. Кроз Пројекат "Друга шанса" сведочанство о завршеном осмогодишњем школовању крајем маја преузело је 27 Ивањичана.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227-551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи