Читај ми!

Такмичење штигличара

Домаћин првог такмичења штигличара у нашој земљи, био је Лесковац. Љубитељи тих птица код нас и у свету тренирају своје љубимце по критеријумима, такозване Костине песме. Коста је сада седамдесетпетогодишњак, али није пропустио прилику да саслуша како птице певају његову песму.

У Лесковцу је одржано прво такмичење штигличара Србије. Костина песма постала је јединствени и једини критеријум у свету којим се оцењује квалитет штиглића.

Коста Недељковић који сада има 78 година ову песму, како каже, скинуо је пре скоро 50 година и од тада до данас она се преснимава, некада на касетама, а данас на компакт дисковима, а може се наћи и на интернету.

Љубав према овим птицама, како каже, није ништа мања него када је као четворогодишњак уловио прву штиглицу.

"Још као дечак сам заволео штиглице. Оне од којих сам скинуо песму уловио сам априла 1966. године. Сада сам поносан на оно што сам урадио, јер сам постао познат у Европи и у свету", каже Коста.

Коста Недељковић је на првом такмичењу штигличара у Србији, које је одржано у Лесковцу, изазвао посебну пажњу и поштовање, јер су млађи хтели да чују савет од њега.

"Да би се добро увежбала Костина песма штиглић мора да вежба најмање годину дана", каже Никола Миленковић.

На овом јединственом првенству окупили су се љубитељи штиглића из пет градова Србије. Такмичење је, кажу, важно, али је битније дружење.

Блашко Недељковић потпредседник Друштва за заштиту и одгој птица Дубочица каже да им је био циљ да организују ово такмичење и да су задовољни што су то коначно и успели.

"Љубитеља штиглица у Србији има много и ово је само почетак. Очекујемо да ће ово такмичење постати традиција по којем ће Лесковац постати препознатљив", додаје Недељковић.

Жирију, који је оцењивао штиглиће, није било лако да додели награде. прве награде добиле су штиглице Филиповић Миливоја и Бојана Николића.

Ово је тек почетак, јер Друштво за заштиту и одгој птица из Лесковца очекује да ће ово такмичење постати традиционално, као и да ће до следећег такмичења штиглићи вежбати Костину песму.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242-131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи