Читај ми!

Бесмислена одлука или дугорочно улагање?

Краљево из градског буџета финансира студенте дефицитарних занимања који имају обавезу да се врате у свој град по завршетку студија. Проблем је, међутим, што њихова занимања у том граду нико не тражи. У комисији за доделу стипендија кажу да је та одлука бесмислена, али да се морала споровести.

Програм стипендирања краљевачких студената за дефицитарна занимања, Скупштина града дефинисала је као "дугорочно улагање у Краљево". Међутим, нико не тражи занимања за која се студенти тренутно школују о трошку града, па се поставља питање да ли је стипендија апсурдна или је поглед у будућност када ће и за уметнике бити посла.

Глумци, вајари и музичари у Краљеву немају никакву перспективу, бар када је о запослењу реч, али од 17 студената чије школовање ове године суфинансира град, њих је највише.

Начелник друштвених делатности Милош Петровић каже да је одлука Скупштине града из 2010. године постала бесмислена, али да нису имали избора - одлука је морала да се спроведе, иако град нема никакве потребе за кадровима које стипендира.

И Петровић је, како каже, као председник комисије био затечен, јер су то занимања која немају перспективу ни у већим градовима од Краљева.

"Али држали су се листе од 20 најдефицитарнијих занимања које им је понудило тржиште рада", објашњава Петровић.

Александра Божовић каже да на захтев надлежних служби из Градске управе, тржиште рада већ три године доставља списак.

"Ове године је било пуно уметничких занимања које уопште немамо на листи чекања, али је истина да немамо ни тражњу за њихово ангажовање. Понудили смо им статистику, јер су тако и формулисали захтев", каже Божовић.

Од новца пореских обвезника, тренутно се око 40 младих Краљевчана школује за занимања која у свом граду нико не тражи. За три године на њихово школовање потрошено је неколико милиона динара.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару