Нови живот за Бранислава

Браниславу Јовановићу из Пустог Шилова код Медвеђе, који је до сада живео у истој просторији са стоком, општина је поклонила контејнер за становање и покућство. Више од половине радно способних становника Медвеђе је без посла, а на списку Народне кухиње је 500 грађана.

Бранислав Јовановић из околине Медвеђе добио је од општине контејнер за становање и покућство. До сада је живео у три квадрата без кревета и душека. Није имао ни воду, ни струју.

Уз 15 коза и шест јарића, скоро као у тору, Бранислав Јовановић живи пуних 14 година.

"Врло тежак живот, моја душа зна како сам издржао", каже он. Сада креће из почетка уз помоћ општине Медвеђа.

"Донели смо и кревет, душек, пећ, нешто мало намирница, а у сарадњи са Црвеним крстом стизаће још. Брана струју никада није имао, а сада ће бити прикључен па ће у контејнеру имати и струју", каже Радомир Влаховић из општинске управе Медвеђа.

Бранислав каже да је седамнаест година, без икаквих средстава, морао да гледа како се наслеђена имовина урушава. Сада са хуманијим условима за живот и пензијом коју је недавно остварио све ће бити другачије.

"Само могу да пожелим да нико никада не живи овако како сам ја живео и да се захвалим свим добрим људима посебно председнику општине", каже он.

Ова животна прича, нажалост, у општини Медвеђа није усамљена. Од прошле године купљено је пет контејнера за најугроженије. Неопходно је на овај начин збринути, кажу, бар још две или три  породице.

"Ово је начин да им омогућимо да бар донекле пристојно живе и да имају кревет, где да скувају, да се огреју, а касније, уколико прилив средстава у буџету, буде дозвољавао гледаћемо да им направимо и куће од чврстог материјала", каже Слободан Драшковић.

Иако је просечна зарада отварањем рудника овде знатно порасла, без посла је и даље преко педесет одсто становника. Списак корисника народне кухиње дошао је до пола хиљаде, а скоро седам милиона динара издвојено је за једнократну помоћ током прошле године.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242-131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару