Mоћни коњи витановачки

Иако знају ко је власник коња који уништавају летину у Витановцу, мештани о њему не желе да говоре. Покушавајући да заштите усеве, обратили су се МУП-у, комуналној полицији и ветеринарској инспекцији, али нису успели чак ни да сазнају ко је за то надлежан.

У Витановцу, селу надомак  Краљева, група коња препуштена сама себи, у потрази за храном уништава усеве. Коњи нису дивљи - имају власника, али о њему нико од мештана не жели да говори.

Покушавајући да заштите усеве, Витановчани већ две године безуспешно обилазе надлежне службе, али без много успеха. И овог пролећа, коњи су им нанели огромну штету.

У потрази за храном, коњи не бирају и уништавају све усеве на које наиђу - јечам, овас, пшеницу. Долазе ноћу, тако да их мештани и не виде. Видљива је само штета.

"Све је уништено, угажено", каже Драган Милосављевић. "Коњи су готово све појели, тако да ми не преостаје друго него да избалирам за стоку."

Ове године, како каже, од жетве пшенице нема ништа и штета је огромна.

"Стављали смо ограде, они дођу, покидају и провале, и изнова наносе штету, јер нешто поједу а нешто изгазе", каже Милашин Савић, напомињући да до сада нико ништа није предузео.

У селу знају ко је власник коња, али о њему не желе да говоре. Само покушавају да нађу решење за свој проблем и заштите усеве. Постављали су ограде, али све без успеха.

"Опасни су ти коњи, кажу да један од њих и уједа", прича Радмила Колаковић.

Никола Колаковић је, каже, ишао код власника и он је обећао да ће их затворити, али то није учинио.

Помоћ су тражили и од ветеринарске инспекције, МУП-а, комуналне полиције, али већ   две године не успевају да сазнају ко је за то надлежан. Сада су им, каже Колаковић, у Комуналној полицији "чврсто обећали" обећали да ће решити проблем.

"Излазили смо на терен више пута, али нисмо успели да пронађемо власника коња", каже Драгутин Тмушић, начелник Комуналне полиције. "Дошли смо до закључка да је најбоље да склопимо уговор са Пољопривредном  школом, да коње запленимо и дамо школи на  чување."

У ишчекивању да надлежне службе реше проблем коња који лутају селом, мештанима не преостаје ништа друго него да косе усеве и колико-толико умање штету која се већ сада огромна.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465



 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару