Читај ми!

Борци плачу после рата

Док се чека коначна одлука Међународног суда у Стразбуру о жалби Србије на пресуду којом је делимично усвојен захтев резервиста за исплату ратних дневница, у Нишу је изашла књига Милорада Додеровића о борцима и жртвама из 1999. године "Борци плачу после рата".

И после четрнаест година, ране родитеља Нишлије Игора Станојевића, страдалог 13. маја у НАТО бомбардовању у Урошевцу, још су свеже.

"Све је теже и теже", каже Игоров отац Миодраг Станојевић. "Једанаестог маја чули смо се задњи пут. Рекао је: Не брините, овде смо безбедни."

Живот је свих ових година тежак и за борце који су се вратили из рата. Међу њима је и  Марија Милић која волонтира у Удружењу бораца.

"На Косово сам отишла као добровољац са 19 година", прича Марија. "Била сам у првим борбеним редовима, нисам поштеђена зато што сам женско, била сам тешка пешадија. Данас сам без посла, живим од социјалне помоћи."

Из рата се кући вратило око 15.000 бораца из Ниша и околине.

"Неки су се вратили са инвалидитетом, неки се нису ни вратили", каже Родољуб Вуковић,  члан Удружења бораца рата 1999. "Како живе данас? Никако, 70% бораца учесника рата 1999. је без запослења."

И борци, и цивили из Ниша и околине страдали од касетних бомби, име уз име нашли су се у књизи која жртве тог рата чува од заборава. Аутор књиге која опомиње због одбачености бораца, је дугогдишњи нишки новинар и учесник тог рата.

"Не волим да кажем да сам ја писац ове књиге", наглашава Додеровић. "Ја сам записничар њихових душа. Осећао сам да они унутра плачу, и чешће су мени полазиле сузе него њима. Ценим то њихово достојанство."

Књига која даје и одговор на питање зашто борци који су се вратили живи плачу после рата садржи и исповести добровољаца, патриота, данас, како кажу, понижених рехабилитацијом дезертера и небригом државе коју су били принуђени да туже за исплату ратних дневница.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару