Читај ми!

Пет плодних година у Лесковцу

Светски признати генетичар др Миодраг Стојковић каже да је одлука о повратку у родни Лесковац - вредела. За пет година, на његовој клиници зачето је четиристо беба, своје знање преноси студентима медицине у Крагујевцу, а ускоро ће водити и Центар за матичне ћелије у том граду.

Светски признати генетичар Миодраг Стојковић, који се пре пет година из Валенсије преселио у родни Лесковац, поносан је на резултате остварене у Србији. На његовој клиници зачето је око 400 беба, постао је професор Медицинског факултета у Крагујевцу, ускоро ће водити и Центар за матичне ћелије.

Једине званице на прослави пете годишњице болнице доктора Миодрага Стојковића биле су породице којима је помогао да добију потомство.

Породица Планић из Крагујевца, после седам година чекања, борбе и наде, крајем прошле године добила је тројке: Алексу, Огњена и Емилију.

"Сада је све лако", каже поносна мама Александра Врачевић Планић. "Не знамо за једно, па нам је сасвим природно са три бебе. Мада, иако имају седам месеци, још увек се навикамо једни на друге."

Сличне су приче и осталих породица које су биле на прослави пете годишњице клинике др Стојковића. Разликују се само по годинама чекања на потомство и броју покушаја вештачке оплодње.

"Ово је била моја прва вештачка оплодња и одмах је успело. И то двојке", каже Јелена Драгановић из Београда. "Добили смо дечака и девојчицу, баш као што смо и желели. Она је старија 3 минута и мало је ситнија, баш као права девојчица."

Јелена Чепрња и њен супруг, за десет година брака, имали су пет покушаја вештачке оплодње, код др Стојковића успело је из другог пута. Њихова ћерка Миа сада има 2 године и 4 месеца.

Нешто је другачија прича породице Стефановић из Лесковца, јер њихова деца нису рођена у истом дану.

"Девет година смо били без деце", прича Ивана Стефановић. "Онда смо вештачком оплодњом добили Лару и Петру, а после само 15 месеци сам остала трудна природним путем и ево га мали бата."

Од четворогодишњака Стефана, Мине и Марка - првих лесковачких беба зачетих на клиници  професора Стојковића, до оних рођених пре месец или два - сви су дошли да заједно прославе пет година успешног рада Специјалне болнице. Пет хиљада прегледа, небројено инсеминација,  пацијенти из целога света, 1.500 вештачких оплодњи и најмање 400 беба.

Лесковачки програм бесплатне оплодње

На клиници проф. Стојковића посебно су поносни на такозвани лесковачки програм бесплатне оплодње.

"Ми смо граду поклонили 108 вештачких оплодњи", наводи др Небојша Марковић, гинеколог. "Тај програм је yсавршен и био је више него успешан. Рођено је 39 беба а још четири су на путу и надамо се да ће се овај програм наставити. Имамо пацијенте из целог света, апел је свима да уколико имају проблема што пре крену с лечењем, јер је тако шанса да се дође до потомства много већа."

Велики успех за болницу је коначан почетак бесплатних вантелесних оплодњи о трошку државе.

"Упорност се исплатила", каже др Миодраг Стојковић. "Успели смо у овај програм да уђемо тек седми пут, али вредело је, пре свега због пацијената из ових крајева којима је читав процес сада олакшан. Када се осврнем уназад пет година - вредела је и одлука да се вратим у Лесковац. Задовољни родитељи са дететом у руци то је нешто што нема цену."

Проширење болнице постаје неопходно. Пројекти су већ ту. За који дан, проф. др Стојковића очекује и потписивање уговора о изградњи Центра матичних ћелија у Крагујевцу. Много је посла пред њим, а оно што је до сада урадио за све ове људе, али и за родни Лесковац, заслужује славље. 

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару