"Јоаким" први пут у Лазаревцу

Фестивал професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић" у Лазаревцу отворио је ансамбл зајечарског позоришта "Зоран Радмиловић" представом "Путујуће позориште Шопаловић", у режији Милоша Јагодића. До 20. маја лазаревачка публика видеће још шест представа.

Фестивал професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић" почео је синоћ у Лазаревцу и трајаће до 20. маја. Прва Смотра одржана је 1965. године у Зајечару, последњих година одржавала се увек у другом граду, а Лазаревац је домаћин први пут.

За почетак 49. фестивала професионалних позоришта Србије  - "Путујуће позориште Шопаловић" позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић" из Зајечара, у режији Милоша Јагодића.

У главном такмичарком програму биће још шест углавном нових српских драма позоришта из Крагујевца, Ужица, Пирота, Шапца, Крушевца и Лазаревца.

"Најмлађе професионално позориште Србије домаћин је једног од наших најстаријих позоришних фестивала", рекла је Ивана Недељковић, в.д. директора Пулстеатра. "Ви донесите закључак колико је то важно и значајно за афирмацију и нас, појединце и театар, и Општину Лазаревац."

Тематски, у жижи 49. фестивала "Јоаким Вујић" јесу однос државе према позоришту, неизбежни социјални проблеми и човек у транзиционом друштву.

"Позоришта као позоришта зависе како од градске управе, тако и од Републике, од државе и наравно да се на њих ослањамо за основно функционисање", подсетио је Бранислав Недић, председник Заједница професионалних позоришта Србије. "Понекад то закаже, понекад то буде мање, понекад више, а оно што нама остаје јесте да одржимо нешто што је потрајало толико година."

И у категорији "Оф Јоаким", који подразумева нове позоришне тенденције а учествују позоришта из Пирота, Лесковца, Краљева и Врања, биће проглашена најбоља представа. Најбољу ће бирати и дечји жири од седам представа одиграних на Дечјој сцени.

Највише награда додељује се у главном такмичарском делу.

"Сви се, наравно, потајно надају, очекују награду, али није то толико битно", каже Вујадин Милошевић, глумац Позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић", Зајечар. "Битно је да се видимо, да се сусретнемо, да се дружимо."

"Јоаким", фестивал који се сваке године сели у други град јужно од Београда, до 20. маја биће и у гостима. Неколико представа гледаће публика у Лајковцу, Ваљеву и Аранђеловцу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару