Читај ми!

Панчевачки еко-бус

Градско ауто-транспортно предузеће из Панчева добило је први аутобус за превоз путника које ће уместо дизел-горива користити компримовани природни гас.

После Београђана и Новосађана, и Панчевци су добили, за сад један, еколошки аутобус чији је мотор тиши и са мање вибрација, а испуштање штетних гасова је смањено. Веома је важно и то што су трошкови погонског горива троструко мањи.

Милош Мијић, директор АТП-а Панчево, нада се да ће локална самоуправа препознати значај за тај пројекат да ће ауто-транспортном предузећу финансијски помоћи да набави што више еколошких аутобуса у наредном периоду.

Овај пројекат реализован је захваљујући градском ресору за заштиту животне средине, из чијег фонда су издвојена два милиона динара, што је било довољно да се седам година стар аутобус преради тако да користи метан.

Владимир Деља, члан Градског већа задужен за екологију сматра да се са овом акцијом не сме стати:

"За град Панчево који је оптерећен индустријским загађењем веома је важно да има што више возила која користе компримовани природни гас, јер по нашим мерењима саобраћај у знатној мери утиче на аерозагађење у центру града."

У локалној самоуправи су заинтересовани за овај пројекат и то пре свега због економских разлога. Само прошле године из градског буџета за редовно пословање АТП-а потрошено је 305 милиона динара. Саша Павлов, заменик градоначелника Панчева каже да би та издвајања могла да буду преполовљена ако се смањи потрошња горива:

"Једноставном рачуницом доћи ћемо до закључка да је много исплативије издвојити новац за куповину аутобуса на метан и смањити укупне трошкове пословања овог јавног предузећа које је већ деценијама наш највећи губиташ."

У АТП-у се надају да ће обезбедити неопходан новац и да ће успети у што краћем року да замене комплетан возни парк од 60 аутобуса за возила која користе метан. На тај начин уштедело би се 150 милиона динара годишње.

 rts.pancevo@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару