Читај ми!

Ученици обновили иконостас

Конзерваторско-рестаураторски радови на иконостасу у шабачкој Цркви Светог великомученика Георгија трајали су четири године. Тај захтеван посао радили су ученици Школе примењених уметности у Шапцу.

После четири године рада, завршена је конзервација и рестаурација иконостаса у Цркви Светог великомученика Георгија на Доњошорском гробљу у Шапцу.

Позлата иконостаса остала је забележена на фотографијама и у сећању четири генерације ученика шабачке Школе примењених уметности.

Будући конзерватори културних добара су, у оквиру часова практичног рада, од даљег пропадања заштитили и седамнаест икона.

Иконе су биле у веома лошем стању, са разним оштећењима и рупама од бајонета, ватре и дима, објашњава ученик Немања Драгићевић:

"Радили смо рестаурацију иконостаса, позлаћивали орнаментику, капителе, стубове и рамове како би иконе дошле до изражаја."

Иконе су постављене у три реда, а материјал за рад обезбедила је црква.

"Она је лепотом својом и архитектуром, један од најлепших храмова у нашој епархији", рекао је владика шабачки Лаврентије. "Ми смо се трудили да је споља дочарамо, да у очима пролазника буде онаква каква треба да буде, а сад смо постигли и то да се, захваљујући добрим људима и бесплатној радној снази, она и изнутра украси."

Црква Светог Георгија грађена је у српско-византијском стилу. Не зна се поуздано ко је аутор икона, али стручњаци кажу да је ликовни рад на њима веома квалитетан.

Сви радови у цркви за ученике су били драгоцено искуство, како је рекла директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић, јер су имали прилику да се сретну са аутентичним предметима који имају историјску и уметничку вредност.

Цркву на Доњошорском гробљу у Шапцу, саградио је 1929. године шабачки трговац Михаило Куртовић.

Прота Глиша Бабовић у свом Летопису је записао да су зидови и унутрашње украшавање коштали око 500.000 динара, а да је темељ храма освештао тадашњи шабачки епископ Михаило Урошевић.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару